Počinje 49. Bitef – u čast Jovana Ćirilova

Jovan Ćirilov bio je jedan od osnivača i dugogodišnji umjetnički direktor i selektor Bitefa (Arhiva)

U Narodnom pozorištu u Beogradu u četvrtak navečer će početi 49. Bitef, koji se održava pod naslovom “Uspomeni Jovana Ćirilova”.

Festival će otvoriti gradonačelnik Beograda Siniša Mali i selektorica Bitefa Anja Suša, prenosi Tanjug.

Do 24. septembra u glavnom programu bit će izvedeno deset predstava iz Srbije, regiona, Njemačke, Francuske i Rusije, uz tradicionalne prateće programe Bitef na filmu i Bitef Polifonija, a već je u toku novi prateći program Bitef zona.

Glavni program počinje svjetskim teatarskim hitom Murmel Murmel njemačkog reditelja Herberta Fritscha, u izvođenju ansambla Volksbuhne am Rosa – Luxemburg platz iz Berlina.

Na zatvaranju festivala u Pozorištu na Terazijama bit će prikazana predstava iz Moskve Mrtve duše, po Gogolju, u režiji Kirila Serebrenikova.

Iz Njemačke dolazi i Common Ground rediteljke Yael Ronen, a iz Francuske predstava Zbogom Jonathana Capdevielea, koja će biti odigrana u Novom Sadu.

Mirjana Karanović na čelu žirija

U selekciji su i holandsko-srpski Diskretni šarm marksizma Bojana Ðorđeva, Kompleks Ristić autora Olivera Frljića – koprodukcija Slovenskog mladinskog gledališča iz Ljubljane, Hrvatskog narodnog kazališta iz Rijeke, Bitefa i MOT-a iz Skoplja, kao i predstava Centra za kulturnu dekontaminaciju iz Beograda Ibzenov neprijatelj naroda kao Brehtov poučni komad Zlatka Pakovića.

Na 49. Bitefu učestvuju i slovenska Ilijada, po Homeru, u režiji Jerneja Lorencija, predstava Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada Smrt Ivana Iljiča, po Tolstoju, u režiji Tomija Janežiča, te predstava HNK-a iz Zagreba Mi smo kraljevi, a ne ljudi u režiji i koreografiji Matije Ferlina.

Grand Prix “Mira Trailović” i Specijalnu nagradu, koja od ove godine nosi ime Jovana Ćirilova, jednog od osnivača, dugogodišnjeg umjetničkog direktora i selektora Bitefa, koji je preminuo prošle jeseni, dodijelit će međunarodni žiri.

Predsjednica žirija je glumica Mirjana Karanović, a članovi su glumac Žarko Laušević, dramaturg Stefan Blaske (Njemačka), dramaturg Agnieszka Jakimiak (Poljska) te dizajner i scenograf Tomas Volgrav (Belgija).

Izvor: Agencije