Počinilac napada u Halleu priznao antisemitizam kao motiv zločina

Nakon što nije uspio ući u sinagogu jer su vrata bila zaključana, Baillet je prvo ustrijelio slučajnu prolaznicu, a zatim se uputio u obližnji turski ugostiteljski objekt, gdje je ubio jednog gosta (EPA)

Napadač koji je u srijedu izveo napad u istočnonjemačkom gradu Halleu, Stephan Balliet, priznao je dvostruko ubistvo te kao motiv naveo ekstremno desni i antisemitski svjetonazor, saopćilo je u petak Državno tužilaštvo u Karlsruheu, prenosi Hina.

“Baillet je tokom višesatnog saslušanja priznao da je napad u Halleu počinio iz radikalno desnih i antisemitskih pobuda”, saopćilo je Savezno državno tužilaštvo.

Nakon saslušanja, koje je obavljeno u četvrtak navečer, određen mu je nastavak pritvora zbog dvostrukog ubistva i pokušaja ubistva u devet slučajeva.

Ista agencija navodi da je Savezno državno tužilaštvo u Karlsruheu, koje preuzima slučajeve kod kojih postoji sumnja da je riječ o pokušaju ugrožavanja njemačkog ustavnog poretka, iznijelo i detalje napada koji se dogodio u srijedu.

Namjeravao počiniti pokolj

Prema saopćenju, Balliet se iznajmljenim automobilom punim oružja i s “najmanje četiri kilograma eksploziva” uputio prema sinagogi u centru Hallea s namjerom počinjenja pokolja, s obzirom na to da je u tom trenutku u sinagogi bilo više od 50 vjernika, koji su obilježavali jevrejski blagdan Jom kipur (Dan pokajanja).

Nakon što nije uspio ući u sinagogu jer su vrata bila zaključana, a nije uspio ni pokušaj otvaranja eksplozivom, Balliet je prvo ustrijelio slučajnu prolaznicu, a zatim se uputio u obližnji turski ugostiteljski objekt, gdje je ubio jednog gosta.

Nakon toga je pobjegao automobilom u smjeru sjeveroistoka, ali je zaustavljen tokom potjere na autoputu.

Državno tužilaštvo saopćilo je da bi broj žrtava bio veći, ali je Ballietovo oružje više puta zatajilo.

Počinilac je pohod uživo prenosio na jednom internetskom portalu kamerom na kacigi koju je nosio na glavi.

Bolje zaštititi jevrejske objekte

Predsjednica vladajuće Kršćansko-demokratske unije (CDU) i njemačka ministrica odbrane Annegret Kramp-Karrenbauer založila se za pooštrenje sigurnosnih zakona.

“Napadnuti su naša zemlja i naš unutrašnji poredak”, rekla je Kramp-Karrenbauer, prema čijim riječima treba i razjasniti činjenicu da sinagoga u Halleu na dan napada nije bila bolje zaštićena, za razliku od jevrejskih objekata u ostatku Njemačke koji su pod stalnom zaštitom.

Njemački ministar unutrašnjih poslova Horst Seehofer (Kršćansko-socijalna unija – CSU) rekao je u četvrtak da je čin u Halleu “velika sramota” za Njemačku. “Takvo što nakon Drugog svjetskog rata ne bi se smjelo dogoditi. Njemačka je nakon holokausta dala obećanje ‘Nikad više'”, rekao je Seehofer, najavivši intenzivniju zaštitu jevrejskih objekata u Njemačkoj.

Kao i njegov stranački kolega, i bavarski ministar unutrašnjih poslova Joachim Herrmann optužio je desno-populističku Alternativu za Njemačku (AfD) da retorikom mržnje prema strancima stvara podlogu za ovakve napade.

Njemačka kancelarka Angela Merkel prije je toga izrazila šokiranost napadom i solidarnost s jevrejskom zajednicom u Njemačkoj.

Izvor: Agencije