Početak kraja američko-izraelskog projekta

Odluka Donalda Trumpa stjerala je palestinske vlasti u ćošak i dovela ih u neugodan položaj (EPA)

Piše: Momin Bseiso

Američki predsjednik Donald Trump i njegovi saveznici nisu svjesni da pristrana odluka o Jerusalemu, inače potaknuta očitom arapskom slabošću, nosi sa sobom privid pobjede nad voljom, dostojanstvom i svetinjama muslimanske zajednice – ummeta, te da će upravo ova odluka predstavljati početak kraja američko-izraelskog projekta u cijeloj regiji, sazdanog na ponižavanju, dominaciji, nepravdi, zlu i krvoproliću.

Trump nije mogao pronaći bolje uvjete i okolnosti za svoju odluku o priznanju Jerusalema za glavni grad Izraela i prebacivanju američke ambasade negoli danas. U prošlosti su američki predsjednici imali velikih poteškoća u provođenju odluke da se američka ambasada prebaci u Jerusalem, što je po automatizmu značilo dokidanje iskonskog palestinskog prava na grad i njegovo stavljanje pod izraelsku dominaciju i kontrolu u cijelosti.

Cijena koju je trebalo platiti bila je uvijek previsoka u očima ranijih predsjednika, na ovaj ili onaj način, a političke procjene polazile su od globalnog balansa snaga u cilju zaštite američkih interesa u arapskom i muslimanskom svijetu, što je uvijek sprečavalo da se poduzmu ishitreni koraci ili donesu nepromišljene odluke štetne po ostvarivanje američkih ciljeva i interesa u regiji.

Svijet bez skrupula i granica

No, Trump, koji ima abnormalne ideje i beskrajne ambicije, bez moralne, humanitarne i pravne dimenzije u pogledu na svijet i političkim stavovima, u stanju palestinskog naroda i arapskog i muslimanskog svijeta vidio je ono što mu pomaže da ostvari svoje rasističke planove. Sve se to dešava u kontekstu u kojem su evropske države potkresanih krila i nesposobne suprotstaviti se razuzdanoj ulozi Amerike, koja gazi svijet bez skrupula i granica.

Trumpova odluka zasniva se na potpunoj predaji Saudijske Arabije, a što se pokazalo kroz stotine milijardi koje su bespotrebno otišle u američki budžet nakon Trumpove posjete toj državi prije nekoliko mjeseci. To potvrđuje i opasno srljanje Saudijske Arabije prema normalizaciji odnosa s Izraelom te visoki stepen prilagođavanja Kraljevine američkim smjernicama i politikama u regiji.

O tome govori i saudijsko prihvatanje uloge glavnog instrumenta u provedbi starih / novih američkih planova u regiji, čiji je cilj restrukturiranje opće političke scene u arapskoj regiji i ponovno instaliranje vlasti u nekim od arapskih država u skladu s američko-izraelskim zahtjevima.

Povrh toga, Trump je uvidio slabost zvaničnog arapskog stava i zaokupljenost mnogih arapskih država unutrašnjim sukobima, gdje je američka administracija imala značajnu ulogu u poticanju istih. Također je uvidio da su arapski građani okupirani brigama o pukom preživljavanju, pa su indicije jasno ukazale da zvanični arapski stav neće moći podržati Palestince i njihova prava na domovinu, te da će se mnogi arapski režimi biti spremni odreći ovog pitanja i pohrliti u naručje Izraelu.

Rizici od nastavljanja s podjelama

Ne treba zanemariti ni dominaciju duha poraza, isključivanja i međusobnih sukoba na unutrašnjoj palestinskoj sceni, u svjetlu katastrofalne i devastirajuće podjele, koja traje više od desetljeća. Te podjele nanijele su užasavajuću i neopisivu patnju i bol palestinskom narodu, posebno onima koji žive u Pojasu Gaze, što ih je navelo da se osjećaju strancima u vlastitoj državi, iskušanoj okupacijom i podjelama u isto vrijeme. Spremnost i kapaciteti domovine i njenih građana oslabljeni su u očajnom kontekstu življenja, gdje su i elementarne životne potrebe teško ostvarive.

Palestinsko pomirenje i jedinstvo, koje je trebalo preplaviti javni prostor i sve frakcije u narodu, sporo se i stidljivo pojavljuje na sceni nakon što su frakcije shvatile, i to veoma kasno, kakvi su sve rizici od nastavljanja s podjelama.

U ovako degradiranom okruženju, ispunjenom porazima, Trump nije osjećao ni najmanju nelagodu ili problem da donese rasističku odluku o Jerusalemu. Njegova je drskost bila tolika da se telefonski čuo s mnogim predsjednicima arapskih i drugih država u svijetu kako bi im prenio svoju odluku o Jerusalemu, bez trunke stida ili kolebanja, u kontekstu zvaničnog odobrenja Saudijske Arabije, koje dolazi od prestolonasljednika Mohammada bin Salmana, koji trenutno upravlja državom.

Nema sumnje da Trump, Benjamin Netanyahu i njihovi saveznici obmanjuju sebe da su dobili ovu rundu u sukobu, smatrajući da su ostvarili političku pobjedu nad cijelom muslimanskom zajednicom time što su izveli Jerusalem iz okvira palestinskih prava, kako to vide Amerika i Izrael, čime se utire put za još teže odluke protiv muslimana i muslimanskih naroda u budućnosti.

Pokajanje neće pomagati

Međutim, svi su zanemarili činjenicu da Jerusalem štiti Gospodar, koji je zaštitio i Meku u prošlosti, te da je muslimanska zajednica u stanju, uz Božiju pomoć, uskratiti ovoj lažnoj pobjedi osjećaj zadovoljstva i nametnuti visoku cijenu, koju Trump i njegova rasistička administracija neće moći platiti s obzirom na refleksije i reperkusije koje će donijeti sljedeća etapa.

Da su kojim slučajem Trump, Netanyahu i oni koji kruže u njihovoj orbiti pročitali historiju, kako drevnu, tako i savremenu, ne bi ih obuzimala euforija niti bi se usiljeno i gordo ponašali, na što ih navodi njihova agresija i zločin protiv prava i neupitnih svetinja muslimanske zajednice. Spoznali bi, čitajući historiju, da ova runda, za koju misle da su je dobili, ne nosi ništa drugo osim sjeme poraza, povlačenja i gubitka snage i da etapa koja nastupa nosi strašna iznenađenja, koja će ih natjerati da se ugrizu za prste, kajući se na dan kad pokajanje neće pomagati.

Sigurno je da ove neznalice, koje šire nered na zemlji i zlostavljaju ljude, nisu razumjele historiju i ono što se desilo nepravednicima i njihovim sistemima koji su bačeni u zaborav. Nisu razumjele značenje volje naroda, koju pokreće duboko utkano dostojanstvo, ponos i sloboda tokom čitave ljudske historije. Ljudi su se oduvjek suprotstavljali ubicama i dželatima, obarali su njihove zastave i krhke bajrake, cijepajući poput papira njihove projekte dominacije i zlostavljanja.

Kad je Trump donio svoju nepravednu odluku o Jerusalemu, uz nagovor Netanyahua i podršku Bin Salmana, nikako nije uzeo u obzir povijesne činjenice. Nije dovoljno razmišljao o tome da se iza slabosti zvanične politike, koja ga je podržala i pomogla posredstvom nekih arapskih režima, krije narod koji je snažan i sposoban prevrnuti stol i promijeniti balans snaga u pravom trenutku.

Jedno od najcrnjih poglavlja

Trump i njegovi saveznici nisu shvatili da Jerusalem ima posebno značenje u dušama sinova palestinskog naroda i arapske i muslimanske zajednice i da njegova odluka o Jerusalemu ne znači kraj bitke nego njen početak.

Opasnije od toga, Trumpova odluka oživljava zamrlu palestinsku i muslimansku odlučnost, vraća joj snagu i mobilizuje palestinske i arapske napore i potencijale koje je zadesila slabost i nemoć tokom proteklih razdoblja, čime se vraćaju duh i dinamičnost u konfrontaciji s američko-izraelskim projektom, koji ima za cilj staviti tačku na palestinsko pitanje, a cijelu regiju podrediti apsolutnoj američko-izraelskoj volji.

Trump i njegovi saveznici učinili su veliku i neprocjenjivu uslugu Palestincima i čitavoj muslimanskoj zajednici. Palestinci i muslimanska zajednica našli su se u najtežem stanju pred američko-izraelskim planom, čije se jedno od najcrnjih poglavlja upravo provodi.

Trumpova odluka o Jerusalemu pogodila je srca i umove ovog naroda te im iznova vratila oštrinu, ispravila njihov kompas i pravac, otvarajući horizonte novog, ozbiljnog rada i herojskog otpora kako bi bili osujećeni zločinački planovi usmjereni protiv muslimanske zajednice i njenih interesa, što mnogi još nisu u stanju percipirati.

Zadaci i okviri odgovornosti, koja se traži od Palestinaca, Arapa i muslimana s aspekta suprotstavljanja Trumpovoj odluci o Jerusalemu, trebaju biti podijeljeni na zvanične i narodne osi. Sve one trebaju djelovati harmonično i intenzivno u cilju ostvarivanja njihovih interesa, što će imati snagu kontraefekta, koji može anulirati i suzbiti dinamiku američke uloge.

Palestinska uloga

Nema sumnje da je Trumpova odluka stjerala palestinske vlasti u ćošak i dovela ih u neugodan položaj, čime im je oduzeta sposobnost manevriranja, koja im je, inače, i nedostajala u političkom smislu tokom proteklog perioda.

Palestinske vlasti danas su prisiljene donijeti izuzetno teške odluke i pribjeći krajnje osjetljivim opcijama kako bi parirale opasnosti koju donosi američka odluka. Ako vlasti ne budu pribjegle ovim opcijama, tada će izgubiti svako opravdanje svog postojanja pred palestinskom javnošću. To bi najavilo etapu slabosti i kontinuiranog povlačenja, u kojem palestinske vlasti neće imati snage nositi se s opasnostima i izazovima koji ih se tiču.

Prije svega, palestinske vlasti trebale bi donijeti ozbiljnu i odlučnu odluku o obustavljanju svih odnosa s američkom administracijom i ne zadovoljiti se samo političkim stavovima kao proizvodom aktualnog konteksta. Odnos s Amerikancima u ovim uvjetima nema nikakav smisao i vrijednost u političkom, moralnom ili humanitarnom smislu jer se oni u potpunosti identifikuju s izraelskim planovima prema palestinskom pitanju. Štaviše, bilo kakva komunikacija u budućnosti otvorit će apetit američkom pristupu, pa bi se samo nastavilo s ucjenjivanjem palestinskih vlasti u drugim palestinskim pitanjima.

Kako bi vlasti izbjegle zlo i nevolju koju donose Trump i njegova rasistička administracija, nužno je da se iznutra ojačaju posredstvom čvrstih i neraskidivih niti palestinskog jedinstva i posvete percepcijama i principima političkog partnerstva sa svim palestinskim frakcijama i izgradnji palestinskog političkog sistema na zdravim nacionalnim osnovama.

Nasuprot tome, napori palestinskih frakcija moraju biti fokusirani na potrebu da se iskristališe jedinstvena palestinska strategija za upravljanje sukobom s okupacijom, te da se potaknu stvari u pravcu nove erupcije širokog narodnog otpora u Jerusalemu i čitavoj palestinskoj domovini kako bi se okupacija iscrpila te podigla cijena držanja palestinske teritorije pod okupacijom.

Bojkot i izolacija Izraela

Dakle, palestinske vlasti trebaju sačuvati snagu i adute kojima će se moći suprotstaviti okupaciji, što će im omogućiti da imaju inicijativu na političkoj sceni i na terenu u suprotstavljanju okupaciji i njenim rasističkim planovima.

Trumpovoj odluci o Jerusalemu, ali i drugim odlukama koje se očekuju u okviru američko-izraelskog plana za mijenjanje regije, može se suprostaviti jedino jedinstvenom arapsko-muslimanskom odlukom da se obustave kontakti s američkom administracijom ili da se, u najmanju ruku, odnosi s njom svedu na najniži mogući nivo. Također je potrebno raditi na bojkotu Izraela i njegovoj izolaciji na regionalnom i međunarodnom planu, kao i borbi protiv svih poziva na normalizaciju odnosa s okupacijom.

Razumljivo je da će se Saudijska Arabija i neke arapske države, koji su se stavile pod vodstvo američke administracije, udaljiti od bilo kakvih koraka ili stavova kojima bi se vršio pritisak na ovu administraciju, no većina muslimanskih i arapskih država, a posebno Egipat, u stanju su poremetiti američke politike i planove u regiji.

Također, one mogu prisiliti američku administraciju da preispita svoju razotkrivenu politiku i zločinačke planove koji su prešli sve crvene linije i ušli u otvoren zločinački napad, koji je izvan bilo kakve političke, moralne, ljudske i zakonske kontrole.

Neka se nadaju Božijoj srdžbi

Arapske i muslimanske države moraju shvatiti da će ih američka administracija staviti na metu prije ili kasnije i da će se na meti američko-izraelskog plana naći svi bez izuzetka, što od njih zahtijeva da budu krajnje ozbiljne i dosljedne u suprotstavljanju američkoj agresiji i zločinima. Ako ovaj izazov ne shvate sasvim ozbiljno, moglo bi se desiti da američki vrtlog bez trunke milosti uništi i njihovu budućnost.

Osim toga, arapske i muslimanske države trebaju otvoriti prostor svojim građanima da izraze srdžbu protiv izraelske okupacije i američke administracije, kao i da podrže sve intelektualne, kulturne, političke i društvene aktivnosti koje podržavaju pravo Palestinaca na domovinu i da se krajnje odlučno suprotstave instrumentima smutnje i razočarenja unutar njihovih granica, čiji je cilj promovisati poraz i pozivati na normalizaciju odnosa s okupacijom.

Na kraju, čitava muslimanska zajednica u svijetu stavljena je pred težak ispit u suprotstavljanju rezultatima bolnog perioda kroz koji prolazi, a koji ugrožava i prijeti njenom postojanju, sadašnjosti i budućnosti. Međutim, ovaj teški period krije u sebi rađanje nove etape u kojoj će se zavihoriti zastave istine, pravde i slobode. Etapa je to kad će se oboriti zastave nepravde, dominacije, zločina i uzurpacije. Kao što je slučaj s Božijom kućom, Bejtullahom, u Meki, tako je i Jerusalem dio muslimanske doktrine utkan u njihove duše. Džamija Al-Aqsa jest stavak u Božijoj knjizi, Kur'anu, pa neka se Trump, njegova grupa i saveznici nadaju Božijoj srdžbi koja će ih zadesiti.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera