Počeo sastanak Vučića, Zaeva i Rame

Sastanak posvećen ekonomskom povezivanju Sjeverne Makedonije, Albanije i Srbije počeo je danas na Petrovaradinskoj tvrđavi u Novom Sadu, javlja Beta.

Premijeri Albanije i Sjeverne Makedonije, Edi Rama i Zoran Zaev, učestvuju u Novom Sadu na trilateralnom sastanku na poziv i inicijativu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Rama i Zaev doputovali su u srijedu u Beograd, a na aerodromu “Nikola Tesla” dočekala ih je ministrica Srbije za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Glavna tema sastanka je njegov prijedlog ustanovljavanja “malog Schengena”, u cilju boljeg povezivanja tržišta u regiji i uklanjanja barijera u poslovanju i slobodnijem protoku robe, ljudi i usluga na teritoriji tri države.

Kako je ranije objavio Tanjug, u četvrtak će biti potpisana deklaracija o namjerama, a nakon sastanka, trojica zvaničnika će se obratiti medijima.

Razgovor i o CEFTA sporazumu

Vučić, Rama i Zaev su o ovoj temi već neformalno razgovarali tokom Generalne skupštine Ujedinjenih naroda u New Yorku u septembru.

Srbijanski predsjednik je tada najavio kako će na sastanku u Novom Sadu biti konkretizirani planovi o povezivanju tržišta u regiji, odnosno o kreiranju svojevrsnog “malog Schengena”.

Vučić je rekao kako je za tu ideju dobio “pun konsenzus” premijera Sjeverne Makedonije i Albanije.

Namjera je i da se ode korak naprijed u odnosu na sporazum CEFTA, koji je doveden u pitanje nakon što je Kosovo uvelo 100-postotne takse na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Ekonomisti ocjenjuju kako bi uspostavljanjem “malog Schengena” na Zapadnom Balkanu kompanije iz cijele regije dobile veće regionalno, zajedničko tržište sa gotovo 20 miliona potrošača, prenosi Tanjug.

Izvor: Agencije