Počeo sastanak katoličke i pravoslavne crkve o Stepincu

Stepinac je već proglašen blaženim, a pokrenuta je procedura po kojoj bi dobio status svetog (Arhiva)

Dvodnevni sastanak mješovitog katoličko-pravoslavnog povjerenstva, koje treba rasvijetliti ulogu i odgovornost kardinala Katoličke crkve u Hrvatskoj Alojzija Stepinca tokom Drugog svjetskog rata, počeo je u Novom Sadu.

Na sastanku, trećem po redu takve vrste, očekuje se da će Srpska pravoslavna crkva predstaviti dokaze po kojima je Stepinac aktivno sudjelovao u stvaranju Nezavisne Države Hrvatske (NDH) i njenoj genocidnoj politici, prenosi Tanjug.

Povjerenstvo je formirano na inicijativu pape Franje kako bi suprotstavilo povijesne argumente i rasvijetlilo ulogu i eventualnu odgovornost Stepinca.

Bez izjava u javnosti

Kako je u izjavi za Tanjug rekao Nikola Knežević iz novosadskog Centra za istraživanje religije, politike i društva, treća i četvrta runda bit će najteža za pregovore jer se mišljenja i pogledi prema prošlosti u tom dijelu najviše razilaze.

“Mislim da je iznad svega bitno da se u momentu kada su odnosi na Zapadnom Balkanu složeni, razgovara o jednoj temi koja već punih šest decenija opterećuje kako odnose dve crkve, tako i dva bratska i bliska naroda”, rekao je Knežević.

Po njegovim riječima, “dogovoreno je da se sa zaključcima ne izlazi u javnost dok se ne završi rad komisije”.

“Svrha rada povjerenstva jest predočavanje vjerodostojnih i prvorazrednih dokumenata koje svaka strana ima i da se na osnovu njih razvije diskusija i nada da će se približiti stavovi”, rekao je uoči sjednice Jure Krišto, povjesničar i predstavnik Rimokatoličke crkve u povjerenstvu.

Zaključci rada povjerenstva, koje će se sastati još u Podgorici i Požegi, očekuju se krajem godine.

Oštre reakcije Beograda na podizanje spomenika

Sastanak u Novom Sadu održava se nekoliko dana nakon otkrivanja spomenika Stepincu u Osijeku, što je izazvalo oštre reakcije Beograda.

Srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić nazvao je “žalosnim” podizanje spomenika te je nazvao Stepinca ratnim zločincem.

Po njegovu mišljenju, taj je čin jasna poruka Srbima da je “zločin protiv njih dozvoljen i nekažnjiv”.

Dačić je postavio pitanje “zašto EU ćuti o rehabilitaciji fašizma i ratnih zločina”.

“Podizanje spomenika Stepincu u Osijeku je pokazalo da je u Hrvatskoj stvorena atmosfera po kojoj su antisrpska politika, opravdavanje zločina nad Srbima i rehabilitacija fašističke ustaške NDH, uobičajena stvar”, smatra Dačić.

Stier odbio sastanak sa Dačićem

Odgovorio mu je hrvatski ministar vanjskih poslova Davor Ivo Stier, te je odbio njegov prijedlog za bilateralni susret.

“Napad na kardinala Stepinca, koji smo čuli od Dačića, bio je napad u najgoroj maniri jednog komunističkog aparatčika, kao što je to bio i progon kardinala Stepinca na montiranom procesu i uz propagandu koju je jugoslavenska komunistička vlast tada razvijala”, kazao je Stier novinarima, a prenijela je Hina.

Još je dodao kako “Hrvati neće pasti na provokacije i moraju ostati mirni”, ali i napomenuo da kanal za dijalog sa Srbijom treba ostati otvoren.

Kardinala Alojzija Stepinca 1998. godine u Mariji Bistrici proglasio je blaženim sveti Ivan Pavao II. Nakon toga pokrenuta je procedura po kojoj bi bio proglašen i svetim.

Za jedne blaženik, za druge zločinac

Stepinac je uvršten u katolički kalendar kao “blaženik”, a svojevremeno ga je papa Ivan Pavao II. vjernicima preporučio kao “novog zastupnika pred Bogom”. U isto vrijeme Srbi ga smatraju zločincem. 

Krajem 1946. godine zagrebački sud osudio je Stepinca na 16 godina zatvora i prisilnog rada te na gubitak političkih i građanskih prava zbog toga što je, kako je navedeno u optužnici, surađivao s ustašama i okupatorom.

Bio je pet godina u zatvoru Lepoglava, odakle je pušten krajem 1951. godine. Otad se nalazio u nekoj vrsti kućnog pritvora u rodnom Krašiću, nedaleko od Zagreba, sve do smrti 1960. godine.

Prošle je godine Županijski sud u Zagrebu u cijelosti poništio presudu Stepincu. Odluku izvanraspravnog vijeća obrazložio je sudac Ivan Turudić, zaključivši da Stepinac nije imao pošteno suđenje.

Izvor: Agencije