Počeo samit EU i Arapske lige u Egiptu

Danas smo tu da pojačamo našu saradnju u korist naših naroda, poručio je predsjednik Vijeća Evrope Donald Tusk (EPA)

Egipatski predsjednik Abdel Fattah al-Sisi pozvao je u nedjelju u Sharm el Sheikhu Evropsku uniju da udruži snage s arapskim državama u borbi protiv terorizma.

„Terorizam se kao kuga proširio svijetom. Evropska unija i arapski svijet moraju sarađivati kako bi zajednički riješili taj izazov“, rekao je al-Sisi na početku prvog samita čelnika EU-a i Arapske lige u egipatskom ljetovalištu Sharm el Sheikhu, prenosi Hina.

Al-Sisi predsjedava sastankom na vrhu zajedno s predsjednikom Evropskog vijeća Donaldom Tuskom.

Čelnici 50-tak zemalja članica EU-a i Arapske lige okupili su se u nedjelju na dvodnevnom samitu na svom prvom sastanku na vrhu na kojem će razgovarati o jačanju ekonomske i političke saradnje, migracijama i sigurnosnim pitanjima.

Predsjednik Vijeća Evrope Tusk ukazao je i na razlike koje dijele dvije organizacije.

„Svjestan sam da ima razlika između nas. Nismo ovdje da bismo se pretvarali da se slažemo oko svega. No, dijelimo zajedničke izazove i zajedničke interese. Danas smo tu da pojačamo našu saradnju u korist naših naroda. Moramo to raditi zajedno i ne prepustiti to globalnim moćnicima koji su daleko od naše regije“, rekao je Tusk.

Razgovor i o najtežim pitanjima

Visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini istakla je prije početka samita da ovo nije sastanak samo o migracijama, nego i jačanju ekonomske saradnje te o mirovnom procesu na Bliskom istoku.

Domaćin samita Egipat često se spominje kao primjer zemlje koja učinkovito sprječava migrante da s njene teritorije krenu prema Evropi. 

Među članicama Arapske lige ima dosta autoritarnih režima, koji ne drže do ljudskih prava.

Mogherini je izjavila da će se razgovarati o svim pitanjima, pa i onim najtežim.

„Budite sigurni da ćemo otvoreno i iskreno rješavati sva pitanja, čak i ona najteža. Nema tabua ni s jednim našim partnerom“, rekla je Mogherini.

Predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker izrazio je želju da EU i arapski svijet zajedno brane temeljne vrijednosti.

„Htio bih da zajedno branimo temeljne vrijednosti – poštovanje ljudskih prava i toleranciju“, rekao je u svom govoru Juncker.

Izvor: Agencije