Oglasi

Počeo novi krug pregovora SAD-a i talibana

Predstavnici SAD-a i talibana ponovo će pokušati pronaći političko rješenje 17-godišnjeg rata u Afganistanu.
Novi krug pregovora počinje kratko nakon što su ubijena dva pripadnika američkog osoblja u AfganistanuEPA - arhiva

Predstavnici SAD-a i talibana počeli su novi krug pregovora u pokušaju da pronađu političko rješenje 17-godišnjeg rata u Afganistanu, rekao je talibanski glasnogovornik.

General Austin Scott Miller, komandant NATO snaga u Afganistanu, također sudjeluje u pregovorima, kazao je glasnogovornik Zabiulah Mudjahid.

U srijedu, prije puta u katarski glavni grad Dohu, američki posebni predstavnik za Afganistan Zalmay Khalilzad na Twitteru je napisao da "smo spremni (za dogovor). Vidjet ćemo jesu li i talibani".

Novi krug pregovora počinje kratko nakon što su u srijedu ubijena dva pripadnika američkog osoblja u Afganistanu.

‘Dugi i korisni razgovori’

Američki State Department rekao je u srijedu da će nakon susreta s talibanima u Dohi Khalilzad putovati u Afganistan, gdje će se "konsultirati s vodstvom afganistanske vlade o mirovnom procesu i potaknuti punu pripremu za unutrašnje pregovore između vlade i talibana".

Nakon prijašnjeg kruga pregovora ranije ovog mjeseca, talibani su rekli da su imali "duge i korisne razgovore" sa SAD-om. 

SAD i talibani nalaze se od prošle godine u pokušaju da pronađu političko rješenje za sukob koji je postao najduži rat Washingtona.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.