Oglasi

Počeo najveći štrajk pilota u historiji Ryanaira

Gotovo 400 Ryanairovih letova širom Evrope otkazano je u petak.
Piloti traže nove ugovore s većom plaćom i boljim radnim uvjetimaArhiva

Piloti najvećeg evropskog niskobudžetnog zračnog prevoznika Ryanaira počeli su u petak najveći pilotski štrajk u historiji te kompanije.

Gotovo 400 Ryanairovih letova širom Evrope otkazano je u petak. Štrajk bi trebao trajati 24 sata, počevši od petka u tri sata ujutro.

U obustavi rada sudjeluju Ryanairovi piloti iz Irske, Njemačke, Belgije, Švedske i Holandije.

Štrajkom usred ljetne sezone bit će pogođeno 55 hiljada putnika, najviše u Njemačkoj - 42 hiljade.

Promjene termina leta ili povrat novca

Putnicima će uprava kompanije ponuditi da besplatno promjene termin leta ili povrat novca. Drugih obeštećenja neće biti.

Piloti traže nove ugovore s većom plaćom i boljim radnim uvjetima.

U julu ove godine Ryanair je morao otkazati 600 letova u Evropi zbog štrajka kabinskog osoblja u Španiji, Portugalu i Belgiji.

Sindikati su tada pozvali na štrajk tražeći, prije svega, da kompanija sprovodi zakone svake od zemalja u kojima zapošljava osoblje te da primjenjuje iste radne uslove za radnike pod ugovorom i one koji to nisu.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.