Počeo kontrolni popis u BiH

U završnoj fazi je obračun plaćanja naknada za učesnike u popisu - popisivače, instruktore i komisije (EPA)

U Bosni i Hercegovini jutros je počela postpopisna anketa ili kontrolni popis stanovništva, domaćinstava i stanova, potvrdila je savjetnica za odnose sa javnošću u Agenciji za statistiku BiH Mirsada Adembegović.

Kontrolni popis počeo je jutros u 9 asti javlja Srna.

Ova postpopisna anketa odvijat će se svakim danom od 9 do 21 sat, uključujući i dane vikenda, do 10. novembra. Obuhvatit će oko 50.000 osoba u oko 16.000 domaćinstava u 107 općina i 240 popisnih krugova.

16 pitanja

Anketirani će odgovarati na ukupno 16 pitanja, sačinjenih u upitniku za domaćinstvo i stan i u popisnici za osobe.

U upitniku su pitanja u vezi sa osnovnim osobinama stambene jedinice i domaćinstva, kao i pitanja o poljoprivredi, a u popisnici pitanja koja se odnose na osobe i njihove karakteristike – obrazovne, ekonomske i druge.

U izabranom popisnom krugu neće se anketirati, odnosno popisivati svi građani već samo članovi domaćinstava izabranih metodom slučajnog uzorka, odnosno popisivat će se svi članovi svakog desetog domaćinstva u jednom popisnom krugu. 

“Sve je spremno za početak naših aktivnosti. Svi građani koje posjete kontrolori imaju obavezu da odgovore na pitanja tačno i potpuno, kao i na pravom popisu”, istakla je Adembegović.

Zbog kvaliteta provođenja kontrolnog popisa, Adembegović nije mogla dati podatke u kojim općinama će biti obavljena postpopisna anketa.

Postpopisna anketa definirana je u Zakonu o popisu, tako da sve što je vrijedilo za popis u smislu obaveznosti davanja podataka vrijedi i za postpopisnu anketu. Isto je i za kaznene odredbe.

Službena tajna

Podaci iz postpopisne ankete čuvat će se kao službena tajna u skladu sa Zakonom o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. godine, Zakonom o statistici BiH i Zakonom o zaštiti ličnih podataka.

Cilj ove postpopisne ankete jeste da se analizom usporednih podataka iz popisa i postpopisne ankete izračunaju dvije vrste indikatora kvaliteta popisa, indikatori obuhvata i indikatori sadržaja, saopćeno je iz Agencije za statistiku BiH.

Iz Agencije za statistiku ističu da je u završnoj fazi obračun plaćanja naknada za učesnike u popisu – popisivače, općinske instruktore i popisne komisije.

“Agencija veoma brzo očekuje i drugu tranšu granta EU, tako da bi se transfer prema entitetima za neto iznos po popisnici od 1,96 KM, kao i isplata osoblja koje plaća Agencija iz sredstava granta, mogao izvršiti vrlo brzo i isplata bi mogla početi”, rečeno je ranije u Agenciji.

Ostali dio plaćanja, kao i sredstva za poreze i doprinose treba da osiguraju entiteti iz svojih budžeta, a Agencija za statistiku BiH za Brčko distrikt.

Izvor: Agencije