Počeo historijski proces opoziva Trumpa u Senatu

Suđenje američkom predsjedniku Donaldu Trumpu počinje u utorak, 21. januara, javio je Al Jazeerin reporter Ivica Puljić.

Prethodno je proces opoziva predsjednika Trumpa u Senatu otvoren nakon što je Zastupnički dom u srijedu izglasao da se rezolucija zvanično uputi u gornji dom Kongresa i nakon što su imenovani članovi Zastupničkog doma koji će zastupati tu rezoluciju u daljnjem postupku.

Članovi Zastupničkog doma, tzv. menadžeri, ceremonijalno su unijeli rezoluciju o opozivu u Senat. Ta rezolucija imat će ulogu “optužnice” u daljnjem procesu protiv Trumpa, prenosi Beta.

Nakon unošenja rezolucije vođa sedmočlanog tima demokratskih “menadžera” Adam Schiff pročitao je njen sadržaj.

Zastupnički dom u decembru je izglasao opoziv predsjednika zbog zloupotrebe položaja i opstrukcije Kongresa.

Optužnica i odbrana

Rezolucija o opozivu jest “optužnica” koju će zastupati “menadžeri” Zastupničkog doma, koji imaju ulogu tužilaca. Bijela kuća ima svoju odbranu – predsjednika Trumpa zastupat će advokati Pat Cipollone i Jay Sekulow.

Pravila suđenja određuje većina, pa će tako i sada republikanci odlučivati o tome hoće li biti izvođeni i svjedoci, na čemu demokrati insistiraju. Da bi se usvojila neka pravila, potrebna je prosta većina od 51 glasa.

Trumpov bivši savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton nagovijestio je da bi se odazvao obavezujućem pozivu za svjedočenje iz Senata.

Bijela kuća “prekršila” je američki zakon kad je obustavila vojnu pomoć namijenjenu Ukrajini, odlučilo je nezavisno tijelo koje nadzire vladu, dotakavši se pitanja koje se našlo u centru postupka opoziva predsjednika Trumpa.

“GAO (Government Accountability Office) objavio je danas službenu odluku” u kojoj zaključuje da su službe zadužene za budžetsku politiku Bijele kuće “prekršile zakon zadržavši gotovo 214 miliona dolara dodijeljenih Ministarstvu odbrane za vojnu pomoć Ukrajini”, objavilo je ranije javno revizorsko tijelo GAO.

To je nezavisno tijelo izvještaj objavilo uoči početka opoziva u Senatu i zadalo udarac naporima Bijele kuće da opravda prošlogodišnji potez predsjednika Trumpa.

“Vjerna provedba zakona ne dopušta predsjedniku da zakone koje je donio Kongres zamijeni prioritetima vlastite politike”, navodi GAO.

GAO se smatra glavnim revizorskim tijelom federalne vlade koje savjetuje zakonodavce i razne vladine agencije o trošenju novca poreznih obaveznika, prenosi Hina.

Iako je procjena revizorskog tijela udarac Trumpu, nije jasno kako će to utjecati na tok suđenja u Senatu koji kontroliraju republikanci.

Demokrati ističu da je procjena GAO-a pokazala važnost saslušanja svjedoka i razmatranja novih dokumenata na suđenju u Senatu.

S time se slaže predsjednica Zastupničkog doma, demokratkinja Nancy Pelosi koja je rekla da to potvrđuje potrebu da u Senatu budu predstavljeni dokumenti i svjedoci, dok šef republikanske većine u Senatu Mitch McConnel kaže da senatori, koji će položiti zakletvu kao porotnici, trebaju razmatrati samo dokaze koje je prikupio Zastupnički dom.

Put za opoziv

Zastupnički dom američkog Kongresa zadužio je u srijedu Senat da sudi Trumpu, utirući put za treći opoziv nekog šefa države.

Zastupnici su s 228 glasova za i 193 protiv glasali za to da Senat, u kojem su u većini republikanci, provede suđenje Trumpu zbog zloupotrebe ovlasti i ometanje kongresne istrage. U većini su glasali prema stranačkoj pripadnosti.

Nakon što je optužnica potvrđena u donjem domu Kongresa, proces opoziva, tzv. suđenje, nastavlja se u Senatu.

Članovi Zastupničkog doma pritom igraju ulogu tužioca, Bijela kuća ima pravne zastupnike, senatori su porotnici, a procesom predsjedava čelnik Vrhovnog suda.

Predsjednik SAD-a može biti razriješen dužnosti ako za to glasa dvije trećine senatora od njih 100.

Očekuje se da će Senat osloboditi Trumpa s obzirom na to da nijedan od 53 republikanska senatora nije javno rekao da je za opoziv.

Ipak, opoziv, za koji je prošlog mjeseca glasao Zastupnički dom, i televizijski prijenos senatskog suđenja mogli bi biti neugodni za Trumpa, koji se na izborima 3. novembra bori za drugi mandat, a Biden mu je najvjerovatniji demokratski protivkandidat.

Izvor: Al Jazeera i agencije