Počeo 71. filmski festival u Veneciji

Premijernim prikazivanjem filma meksiškog reditelja Alejandra Gonzalesa “Birdman”, u kojem glavnu ulogu tumači Michael Keaton, večeras je počeo 71. Venecijanski filmski festival, a tokom deset dana trajanja bit će prikazano 55 filmova.

Ovo je najstarija filmska smotra na svijetu, a umjesto u limuzinama, zvanice na otvaranje stižu brodicama.

„Prošle godine festival je otvorio film ‘Gravitacija’ koji je postigao ogroman uspjeh širom svijeta, što mnogo znači. Ove godine na otvorenje smo uspjeli dovesti film od kojeg se, također, mnogo očekuje“, ističe direktor festivala Alberto Barbera.

Zlatni i srebrni lav

U službenom takmičarskom programu festivala bit će prikazano 55 dugometražnih filmova, od čega 54 svjetske i jedna međunarodna premijera. Među njima je i film njemačkog reditelja turskih korijena Fatiha Akina koji se bavi zločinima nad Armenima s početka 20 stoljeća.

„Postoji nekoliko filmova na koje smo čekali.. Na primjer, film Fatiha Akina iz Njemačke i Turske je film o kojem se mnogo pričalo… Odbačen je u Kanu, zar ne ? Zašto je ovdje? Pripada li tu? Vjerovatno ne, ali on je režiser koji privlači pažnju kako branše tako i publike“, kaže filmski kritičar Jay Weissberg.

U utrci za zlatnog i srebrenog Lava je 20 filmova.

Festival traje do 6. septembra i ponudit će pregršt priča o ratu, poeziji i mafiji.

Izvor: Al Jazeera i agencije