Počeo 70. Filmski festival u Veneciji

Ovogodišnja Mostra je otvorena filmom Gravity s Georgeom Clooneyjem i Sandrom Bullock u glavnim ulogama (Reuters)

Projekcijom filma meksičkog reditelja Alfonsa Cuarona Gravity s Georgeom Clooneyjem i Sandrom Bullock u glavnim ulogama u srijedu navečer je počela 70. venecijanska Mostra, jedan od najstarijih filmskih festivala u svijetu.

Naučno-fantastični triler u kojemu Bullock i Clooney glume astronaute u rutinskoj misiji, koji se nakon uništenja letjelice nađu odsječeni od svijeta, prikazuje se u programu izvan konkurencije u kojemu će biti prikazana ukupno 22 ostvarenja reditelja koji su već stekli ugled u ranijim izdanjima festivala, prenosi Hina.

Za festivalske nagrade natjecat će se dvadeset filmova. Tu su, među ostalima, Child of God Jamesa Franca, Joe Davida Gordona Greena i Parkland Petera Landesmana.

Po tri filma predstavljaju britansku kinematografiju – Philomena Stephena Frearsa, The Zero Theorem Terryja Gilliama i Under the Skin Jonathana Glazera, te italijansku – Sacro Gra Gianfranca Rosija, L'intrepido Giannija Amelia i koprodukcija sa Švicarskom i Francuskom Via Castellana Bandiera Emme Dante.

U konkurenciji je i animirani film Kaze Tachinu slavnog japanskog autora Hayaa Miyazakija.

Međunarodni žiri

Zlatnog lava za najbolji film, Srebrnog lava za režiju, Specijalnu nagradu, nagrade za najboljeg glumca i glumicu, nagradu Marcello Mastroianni za najboljeg mladog glumca, nagradu za najbolji scenarij, te nagradu za tehnički doprinos filmu, dodijelit će žiri međunarodnih sudaca na čelu s predsjednikom italijanskim rediteljem Bernardom Bertoluccijem.

Izvan konkurencije bit će prikazan i novi film prošlogodišnjeg pobjednika Venecije Južnokoreanca Kim Ki-duka, kontroverzni Moebius, destruktivna porodična drama koja propituje temelje ljudske seksualnosti; savremeni noir film The Canyons Paula Schradera s Lindsay Lohan, Jamesom Deenom i Gusom Van Santom o opasnostima seksualne opsesije i ambicije; film Che strano chiamarsi Federico – Scola racconta Fellini reditelja Ettorea Scole snimljen u povodu 20. godišnjice smrti velikog Federica Fellinija, te među ostalima dokumentarci Amstrong Lie Alexa Gibneyja, At Berkeley Fredericka Wisemana i Summer 82 When Zappa Came to Sicily Salva Cuccie.

Zastupljene su i grčka, izraelska, alžirska i australijska kinematografija.

Novi trendovi

Program Horizonti posvećen novim trendovima u svjetskoj kinematografiji donosi 17 dugometražnih i 14 kratkometražnih filmskih ostvarenja poznatih svjetskih imena, ali i velikog broja manje poznatih filmaša.

U tom će programu biti prikazano i jedno ostvarenje iz regije – kratki film Balkon nagrađivane kosovske rediteljke Lendite Zeqiraj.

Osim u glavnom programu, nagrade se dodjeljuju i u programu Horizonti, a bit će uručena i nagrada Luigi De Laurentiis za najbolji rediteljski prvijenac.

Posebna nagrada Persol 2013 za doprinos međunarodnoj kinematografiji ove će godine pripasti poljskom reditelju Andrzeju Wajdi.

Nakon svečane dodjele 5. septembra, bit će prikazano Wajdino novo djelo Walesa.Čovjek nade, biografski film koji kroz prikaz privatne, intimne strane velikog sindikalnog vođe nastoji prodrijeti u fenomen njegove nevjerojatne metamorfoze iz jednostavnog radnika u karizmatičnog vođu.

Sedamdeseta Mostra bit će obilježena na maštovit način, zahvaljujući sudjelovanju 70 filmaša iz čitavog svijeta koji su se odazvali na poziv organizatora da snime mikro-film u trajanju od 60 do 90 sekundi čije će se projekcije prikazivati za čitavo vrijeme trajanja festivala.

Njih je moguće pogledati i online na posebnoj mrežnoj stranici Bijenala, gdje će se u kontinuiranom streamingu prikazivati i 40 isječaka restauriranih starih filmskih žurnala.

Bijenale se zatvara 7. septembra projekcijom filma Amazonia Thierryja Ragoberta koji će biti prikazan izvan konkurencije.

Izvor: Agencije