Počeo 39. samit Vijeća zaljevske saradnje

Saudijski kralj Salman je kazao kako terorizam i ekstremističke sile prijete zajedničkoj sigurnosti arapskih i zaljevskih država (AP)

Samit Vijeća za zaljevsku saradnju – GCC, 39. po redu, počeo je u nedjelju u Rijadu, glavnom gradu Saudijske Arabije, uz odsustvo katarskog emira Tamima bin Hameda al-Thanija, predsjednika Ujedinjenih Arapskih Emirata Khalife bin Zayeda al-Nahyana i sultana Omana Qaboosa bin Saida.

Saudijski kralj Salman bin Abdulaziz je na otvorenju samita kazao kako terorizam i ekstremističke sile prijete zajedničkoj sigurnosti arapskih i zaljevskih država.

Istakao je kako iranski režim nastavlja neprijateljsku politiku i miješa se u unutrašnja pitanja susjednih država, javlja Anadolija.

Zaštiti Palestinu od Izraela

Kazao je kako protiv stvari koje radi Iran treba zaštiti interese zemalja, zajednički djelovati s partnerima i zaštititi mir i stabilnost u regiji i svijetu, kao i dati potpune i dovoljne garancije pred iranskim nuklearnim i balističkim programima.

Podsjetio je kako je GCC osnovan kako bi se ojačala stabilnost i razvoj, a vjeruje i da su svi odlučni u nastavljanju postojanja Vijeća i jačanju njegove uloge u budućnosti.

Poručio je kako Saudijska Arabija na međunarodnim platformama nastavlja štititi pitanja koja se tiču arapskog i islamskog svijeta i da posebno mjesto u tome zauzima palestinsko pitanje.

Kralj Salman je ukazao na napore svoje države kada je riječ o osiguravanju legitimnih prava palestinskog naroda te pozvao međunarodnu zajednicu da zaštiti narod Palestine pred napadačkim koracima Izraela.

Dodao je i kako države  koalicije na čelu sa Saudijskom Arabijom od 2015. godine podržavaju napore u postizanju političkog rješenja u Jemenu i pozvao na političko rješenje koje će doprinijeti uspostavljanju privremene vlade u Siriji.

Samitu prisustvuju emir Kuvajta Sabah al-Ahmad al-Jaber al- Sabah, kralj Bahreina Hamad bin Isa al-Khalifa, zamjenik premijera Omana Fahd bin Mahmoud al-Said i premijer UAE-a Mohammed Bin Rashid al-Maktoum.

Prekid odnosa i blokada Katara

Šestonacionalni blok zaljevskih zemalja bogatih naftom čine Vijeće za zaljevsku saradnju, a to su Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Egipat, Bahrein, Oman i Katar.

U junu prošle godine Saudijska Arabija, Egipat, UAE i Bahrein su prekinuli diplomatske veze s Katarom, optužujući ga za podršku terorizmu, što Doha kategorično odbacuje.

Četiri države, predvođene Saudijskom Arabijom, također su nametnule zračni, kopneni i morski embargo Kataru.

Izvor: Agencije