Oglasi

Počeo 12. samit OIC-a u Kairu

Na samitu će se razgovarati o Siriji, Maliju, Palestini i islamofobiji u svijetu.

U glavnom gradu Egipta u srijedu je počeo 12. samit Organizacije islamske saradnje (OIC), pod radnim nazivom Novi problemi i nove prilike u islamskom svijetu.

Senegalski predsjednik Macky Sall održao je uvodni govor, što je njegovo posljednje obraćanje prije nego je predsjedavanje OIC-em predao egipatskom predsjedniku Muhamedu Mursiju.

Pozvao je okupljene na samitu da podrže suverenitet Malija, kojem prijete "terorističke grupe" koje su počinile zločine "protiv" malijskog naroda.

Palestinsko pitanje

Egipatski predsjednik Mursi se u svom obraćanju založio za maksimalno korištenje resursa, kazavši da su islamski narodi među najsiromašnijima u svijetu.

Od ukupno 56 članica OIC-a, njih 40 predstavljaju predsjednici država ili vlada.

Kako prenosi dopisnik agencije Anadolija, tema ovogodišnjeg samita su brojna bitna politička pitanja koja utječu na države članice OIC-a, te ekonomska, socijalna i kulturna pitanja s ciljem smanjenja siromaštva i ubrzanja razvoja u zemljama članicama, ali i brojni izazovi s kojima se suočava islamski svijet.

Poseban osvrt bit će na palestinskom pitanju i izgradnji izraelskih naselja, te na konfliktne situacije u islamskom svijetu, kao i fenomen islamofobije.

Izetbegović učesnik

U svojstvu zemlje posmatrača, na samitu učestvuje i Bosna i Hercegovina, čiju delegaciju predvodi član državnog Predsjedništva Bakir Izetbegović.

Bosna i Hercegovina ima status posmatrača u OIC-u, a član Izetbegović će na margini samita imati nekoliko bilateralnih susreta.

Zanimljivo je da na ovogdišnjem samitu ne učestvuje Sirija, čije je članstvo suspendirano iz OIC-a.

Veliku pažnju na marginama samita privukla je historijska posjeta Egiptu iranskog predsjednika Mahmouda Ahmadinejada.

Teme dvodnevnog samita OIC-a će biti pitanja Palestine, Sirije, Malija, Mijanamara i islamofobije u svijetu.

 Izvor: Agencije