Počelo suđenje zbog prisluškivanja Erdogana

Erdogan je prisluškivan u vrijeme kada je bio premijer, navode tužioci (AP)

Sud u Ankari odlučio je na početku suđenja optuženima za prisluškivanje Recepa Tayyipa Erdogana, da u okviru procesa bude saslušan i turski predsjednik, koji je u doba prisluškivanja obnašao funkciju premijera.

Erdogan je među 15 osoba koje će biti naknadno saslušane u slučaju “bubica”, javlja Anadolija.

Ročištem u petak pred Sedmim kaznenim sudom u Ankari počelo je suđenje grupi od 13 optuženih u slučaju “bubica”, koje tursko tužiteljstvo tereti za nedozvoljeno prisluškivanje Erdogana u vrijeme dok je bio premijer.

Prisluškivani razgovori u radnoj sobi

Suđenje će biti nastavljeno 4. veljače. Ročištu u Ankari prisusvovalo je osam optuženih s braniteljima te Erdoganovi odvjetnici.

Prema navodima optužnice, uređaji za prisluškivanje u Uredu premijera nalazili su se u razdoblju od 24. studenoga 2011. do 29. prosinca 2011. godine.

Pred kraj 2011. godine prisluškivani su Erdoganovi razgovori, koje je obavljao u radnoj sobi u rezidenciji premijera u naselju Kecioren u Ankari.

Nakon što je pokrenuta operacija koju je predvodila Nacionalna obavještajna agencija (MIT), uređaji za prisluškivanje i nadgledanje pronađeni su na više lokacija na kojima je tadašnji premijer boravio i radio.

‘Bubice’ u utičnicama kablova

Uređaji za prisluškivanje bili su smješteni u utičnice produžnih kablova.

Šestorica optuženih u slučaju “bubica” terete se za “prisluškivanje premijera u cilju političke špijunaže, narušavanje privatnosti javne ličnosti i neovlašteno snimanje razgovara među trećim osobama”.

Tužiteljstvo za njih traži dugotrajne zatvorske kazne u trajanju od 21 do 36 godina. Sedam optuženih tereti se za pomaganje u izvršenju spomenutih kaznenih djela.

U operaciji kodnog naziva “bubica”, pokrenutoj nakon saznanja da su u Erdoganov ured bili postavljeni uređaji za prisluškivanje, 14. lipnja 2014. godine privedeno je više od deset pripadnika policije, među kojima se nalaze i visokorangirani policijski časnici.

Izvor: Agencije