Počelo suđenje zagrebačkom gradonačelniku

Ne smatram se krivim, kazao je Bandić na zagrebačkom Županijskom sudu (Reuters)

Čitanjem optužnice na Županijskom sudu u Zagrebu počelo je suđenje zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću i ostalim suoptuženicima u aferi Agram u kojoj se terete za navodne nezakonitosti “teške” više od 3,3 milijuna eura.

“Ne smatram se krivim”, kazao je Bandić nakon čitanja optužnice.

Optužnicu protiv zagrebačkog gradonačelnika i njegovih suradnika te poslovnih partnera gradskih tvrtki, Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) je sudu predao još krajem 2015. godine. Sedam točaka optužnice za štetu gradskom i državnom proračunu sud je potvrdio u ožujku ove godine, a tri su točke tada tužiteljstvu vraćene na doradu.

Sporne donacije i trgovina uticajem

USKOK Bandića tereti za sporne donacije u predsjedničkoj kampanji, pogodovanje partnerskim tvrtkama, trgovanje utjecajem pri nezakonitom zapošljavanju sebi bliskih osoba u gradskom poglavarstvu i Zagrebačkom Holdingu, ali i nezakonito korištenje službenih gradskih automobila u privatne svrhe.

Istraga protiv Bandića u međuvremenu je proširena i nakon što je Vida Demarin, kao predsjednica upravnog vijeća Zagrebačke zaklade za pomoć osobama oboljelim od cerebrovaskularnih bolesti, istražiteljima ispričala da ju je Bandić u dva navrata nagovarao da promijeni iskaz i potpiše dokument neistinita sadržaja.

I dok USKOK-ovi tužitelji tvrde da će tijekom suđenja dokazati navode iz optužnice, obrana od početka odbacuje sve što se optuženima stavlja na teret.

‘Ne bi mi bilo smiješno da mi čitaju ovakvu optužnicu’

Bandićev odvjetnik Čedo Prodanović na početku suđenja nije iznio svoj uvodni govor rekavši da će to učiniti nakon izvođenja dokaza koje je predložio USKOK.

Tijekom jednosatnog čitanja optužnice sutkinja Rahela Valentić optužene je upozorila da budu mirni u sudnici riječima: “Meni ne bi bilo smiješno da mi čitaju ovakvu optužnicu”.

Zagrebačkom gradonačelniku sudi se i za pogodovanje udruzi U ime obitelji, zajedno sa gradskim pročelnikom Ivicom Lovrićem i voditeljicom Tržnica Zagreb Zdenkom Palac.

Izvor: Agencije