Oglasi

Počelo suđenje za ubistvo petero Makedonaca

Ubijenih kod Smiljkovskog jezera u blizini Skoplja su Makedonci, a optuženi za ubistvo su Albanci.

Počelo je suđenje za peterostruko ubistvo kod Smiljkovskog jezera u blizini Skoplja. Sredinom aprila je ubistvo pet građana šokiralo makedonsku javnost i izazvalo međunacionalne tenzije, nakon što je ministrica policije rekla da su ga počinili "radikalni sljedbenici islama".

Tužilaštvo navodi da su motivi za ubistvo izazivanje nesigurnosti i straha kod građana te narušavanje bezbjednosti u zemlji. Petero ubijenih su Makedonci, a optuženi za ubistvo su Albanci.

Od ukupno šestero ljudi optuženih za ubistvo, njih četverica pojavila su se u četvrtak na sudu. Svi se terete za terorizam.

Dvadeset i jedan metak

"U odsustvu se sudi Alilu Demiriju i Afrimu Ismailoviću, koji su, prema policijskim informacijama, pobjegli na Kosovo 12 dana poslije ubistva", izvještava reporterka Al Jazeere Milka Smilevska iz Skoplja.

Njih dvojica su, zajedno s Agimom Ismailovićem, optuženi da su u aprilu iz neposredne blizine pucali iz pištolja i dvije poluautomatske puške u četvericu tinejdžera i jednog sredovječnog čovjeka i ubili ih. Ispalili su u njihova tijela 21 metak.

Haki Haziri je pomogao optuženima za ubistvo da pobjegnu, kao i Sejdi Rami. Tužiteljica je rekla da su pri ubistvu kao logistika pomagala i druga lica, koja za sada nisu identificirana.

Jedan od optuženih, Fejzi Aziri, posjedovao je koncesiju nad Smiljkovskim jezerom, koja mu je oduzeta poslije ubistva.

Poslije informacija koje je iznijela tužiteljica, advokati optuženih su zatražili da glavni pretres buđe odgođen, kako bi napravili uvid u dokazni materijal.

Naser Raufi, advokat optuženih, kaže: "Potreban je uvid da bi se optuženi uvjerili postoje li dokazi u predmetu. Ja i dalje tvrdim da nemaju dokaze, zato što sam ja kao advokat izvršio uvid. Međutim, u suglasnosti sa zakonom o krivičnom postupku, treba se omogućiti takav uvid i optuženima."

Advokatica Dafina Jovanovska, koja predstavlja rodbinu ubijenih, zatražila je da mediji ne uznemiravaju porodice.

"Molim vas da imate razumijevanja za bol koju osjećaju. Smatramo da njihov bol ničim ne može biti umanjen, zato od vas tražim razumijevanje. Za izjave, kraj suđenja će pokazati kakav će biti rezultat", rekla je ona.

Reakcija rodbine 

Na suđenju je prisustvovala rodbina optuženih. Reagirali su što samo po jedan član porodice može pratiti suđenje u sudnici.

Sudija je odredio četiri dana sredinom januara za glavni pretres, kada trebaju biti iznijeti dokazi tužilaštva i odbrana optuženih za peterostruko ubistvo.

Tužilaštvo tvrdi da posjeduje materijalne dokaze i transkripte telefonskih razgovora. Jedan od glavnih temelja optužnice je svjedočenje zaštićenog svjedoka. Oružje kojim su počinjena ubistva nikada nije pronađeno.

Izvor: Al Jazeera