Oglasi

Počelo suđenje za skidanje dvojezičnih ploča

Optuženi se terete za uništavanje ploča sa natpisima na ćirilici te napad i povredu policijaca u Vukovaru.
Jedan od optuženih poručio je kako je riječ o "montiranom političkom procesu" te da se, bez obzira kakva bila presuda, na nju neće žalitiPixsell

Sudski postupak vezan uz nasilno uklanjanje dvojezičnih ploča u Vukovaru i nemire u kojima je bilo povrijeđenih, počeo je na Općinskom sudu u Vukovaru.

Optuženi Igor Smolčić, Enver Arnautović, Zvonimir Kološnjaj i Ivica Staničić, izjasnili su se da nisu krivi. 

Optužnica im stavlja na teret više kaznenih dijela među kojima izazivanje nereda 2. septembra prošle godine, razbijanje i uništavanje državne imovine, napad i povreda službenih osoba te pokušaj rušenja ustavnog poretka.

Prijeti im kazna zatvora od jedne do osam godina.

U noći sa 1. na 2. septembar 2013. godine na nekoliko državnih institucija postavljene su dvojezične ploče s nazivima na ćiriličnom i latiničnom pismu, da bi 2. septembra uslijedila burna reakcija dijela branitelja i građana Vukovara koji su ploče porazbijali.

U nemirima je učestvovalo 200-tinjak branitelja i građana Vukovara. Svih pet ploča s latiničnim i ćiriličnim natpisom silom je uklonjeno sa zgrada Porezne uprave, Policijske uprave te Ureda državne uprave.

'Politički proces'

U naguravanju građana i policije, koja je živim zidom pokušala sačuvati tek postavljene ploče, lakše su povrijeđena četvorica policajaca.

Sutkinja Branka Soldo prihvatila je prijedloge optuženih za saslušanjem dodatnih svjedoka, očevidaca događaja od 2. septembra prošle godine. Odbila je prijedlog da snimke televizijskih kuća budu odbačene kao valjani dokaz.

"Ni ja ni ostali optuženi ne smatramo se krivima. Treba znati da je 1991. godine ova zgrada gorjela i da su u njoj gorjeli i živi ljudi te da je i ona stratište. Zato dvojezične ploče ne pripadaju tu i ne mogu biti na pročeljima zgrada u Vukovaru", izjavio je novinarima nakon izlaska iz sudnice optuženi Enver Arnautović.

Poručio je kako je riječ o "montiranom političkom procesu" te da se, bez obzira kakva bila presuda, na nju neće žaliti.

Nastavak suđenja zakazan je za 3. decembar.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.