Počelo suđenje za pokušaj državnog udara u Turskoj

Optuženi su uvedeni u sudnicu na protokolarni ulaz, u pratnji komandosa turske žandarmerije (Anadolija)

Uz pojačane mjere sigurnosti, u ponedjeljak je u Ankari počelo suđenje optuženima za učešće u pokušaju vojnog udara u Turskoj, za koji Ankara optužuje pristalice pokreta imama Fethullaha Gulena.

Među ukupno 221 optuženih jesu i članovi tzv. Vijeća za mir u zemlji, koje je, kako tvrde turske vlasti, skovalo plan puča, javlja agencija Anadolija.

Riječ je o optuženima konkretno za dešavanja u sjedištu Generalštaba turske vojske tokom 15. jula prošle godine, a pred sudije su, između ostalih, u ponedjeljak ujutro sjeli i navodni glavni protagonisti Gulenovog pokreta Akin Ozturk, Mehmet Partigoc i Mehmet Disli.

Snajperisti na krovovima

Prvo ročište pred 17. krivičnim sudom u Ankari organizirano je u sudnici u kampusu Kazneno-popravnog zavoda Sincan.

Ukupno 48 optuženika uvedeno je u sudnicu na protokolarni ulaz, u pratnji komandosa turske žandarmerije, dok su drugi optuženi u sudnicu ušli na stražnji ulaz, namijenjen za optuženike.

Početak suđenja prate brojne medijske ekipe, a turske snage sigurnosti poduzele su pojačane mjere sigurnosti.

Samo u sudnici i oko nje angažirano je 1.500 pripadnika snaga sigurnosti.

Kompleks u kojem se održava ročište ranije je proglašen zabranjenom zonom za letove, a u ponedjeljak su dodatno pojačane mjere nadzora neba iznad sudnice.

Na krovovima zgrada oko sudnice raspoređene su desetine snajperista, koji, također, nadziru to područje.

Bacali konopce za vješanje

Ispred kampusa se okupio veći broj građana, koji zahtijevaju najoštrije kažnjavanje optuženih, a turska policija poduzela je dodatne mjere sigurnosti kako bi razdvojila demonstrante od konvoja kojim će na suđenje doći srodnici optuženih.

Okupljeni građani nose turske zastave i plakate s porukama poput “FETO ubice” [termin turskih vlasti za Gulenove pristalice].

Građani su, također, prilikom prolaska optuženih u pratnji pripadnika snaga sigurnosti na njih bacali konopce za vješanje, uz povike da je kazna za izdaju domovine i ubijanje vlastitog naroda smrtna.

Zvanična Ankara tvrdi da je organizacija na čelu sa Gulenom, koji se nalazi u dobrovoljnom egzilu u SAD-u, posredstvom infiltriranih članova unutar institucija, pokušala u julu prošle godine izvršiti vojni udar u Turskoj.

Tom prilikom poginulo je najmanje 249 osoba.

Gulen se nalazi u američkoj saveznoj državi Pennsylvaniji od 1999. godine.

Zahtjev za izručenje Gulena

Turska je nakon toga pokrenula obimnu borbu protiv te organizacije.

Protagonisti puča su 15. jula zarobili načelnika Generalštaba turske vojske, generala Hulusija Akara, i okupirali sjedište Generalštaba.

Turske vlasti zatražile su 2. februara prošle godine od Sjedinjenih Američkih Država ukidanje “zelenog kartona” Gulenu, a šef diplomatije Mevlut Cavusoglu tokom posjete SAD-u u martu tražio je privremeno hapšenje Gulena i njegovo izručenje Turskoj, javlja agencija Anadolija.

Izvor: Agencije