Počelo suđenje za napad na ‘Charlie Hebdo’

Suđenje, koje se održava pod visokim mjerama sigurnosti, trebalo bi biti završeno so 10. novembra (EPA)

Suđenje za napade iz januara 2015. u Francuskoj počelo je u srijedu pred specijalnim sudom u Parizu, više od pet godina od napada na prostorije lista Charlie Hebdo, policajce i jevrejski supermarket, u kojima je ubijeno 17 osoba.

Grupa od 14 osoba optužena je da je na različite načine pružila logističku podršku braći Saidu i Cherifu Kouashiju i Amedyju Coulibalyju, izvršiocima napada, koji su pokrenuli niz napada u Francuskoj.

Suđenje, koje se održava pod visokim mjerama sigurnosti, trebalo bi biti završeno do 10. novembra, prenosi Beta, pozivajući se na AP.

Pariski satirični list Charlie Hebdo u utorak je ponovo objavio karikature poslanika Muhammeda, koje su bile povod za napad na redakciju u januaru 2015. godine, kada je poginulo 12 osoba.

U uvodniku list navodi da karikature “pripadaju historiji” i da se “historija ne može mijenjati niti brisati”.

Upad u jevrejski supermarket

Braća Cherif i Said Kuashi su 7. januara 2015. godine izvršili napad na prostorije redakcije, a poslije toga ubili su i ranjenog policajca, nakon čega su pobjegli.

Dva dana kasnije je Amedy Coulibaly, koji je braću Kuashi znao iz zatvora, upao u jevrejski supermarket i ubio četiri taoca i jednu ženu policajca.

Braća Kuashi su se do tada sakrivala s još jednim taocem.

Sva trojica napadača ubijena su u gotovo istovremenim policijskim akcijama.

Karikature, koje su reprintane ove sedmice, prvi put su štampane 2006. godine, a prije toga su ih objavile danske novine Jilands posten, što je izazvalo nasilne proteste muslimana, jer je prikazivanje poslanika Muhammeda na taj način bogohuljenje.

Izvor: Agencije