Oglasi

Počelo suđenje optuženim za požar u klubu

Vlasnik kluba Contrast, u kojem je poginulo šest mladih ljudi, izjavio da mu je žao, ali da se ne osjeća krivim.

U Višem sudu u Novom Sadu u četvrtak je počelo suđenje četvorici optuženih za izazivanje požara u novosadskoj diskoteci Contrast, u kojoj je početkom aprila prošle godine poginulo šestoro mladih ljudi.

Suđenje je počelo deset mjeseci nakon požara, čitanjem optužnice i saslušanjem optuženih, izvijestio je iz Novog Sada reporter Al Jazeere Nebojša Grabež.

Jedan od optuženih, vlasnik kluba Alojz Ganić je izjavio da mu je žao sto su mladi ljudi izgubili živote, ali da se ne osjeća krivim zbog toga.

Odgovornost za kvar na instalacijama prebacio je na zakupca lokala, ali je zatražio i odgovornost vatrogasaca.

U prvoj fazi suđenja za požar u klubu Contrast bit će saslušana četvorica optuženih, dok će u idućoj sesiji, narednih dana, biti održano i saslušanje oštećenih i svjedoka.

Detalji optužnice

„Četvorica optuženih iz pritvora su dovedeni u lisicama. Optužnica ih tereti da su odgovorni za izazivanje požara 1. aprila prošle godine. Sudiće im se za teško delo protiv opšte sigurnosti i izazivanje opšte opasnosti, jer nisu održavali električne instalacije na odgovarajući način, niti su poštovali protivpožarne propise“, rekao je Vladimir Beljanski, advokat jednog od optuženih.

Ivan Zarev o zaštiti od požara i sigurnosti objekata

U optužnici se, kako je javio Grabež, navodi da je početkom marta 2012. došlo do kvara elektroinstalacija u restoranu Lasta, takođe u Ganićevom vlasništvu, koji je zidom odvojen od kluba Contrast.

Prema optužnici, bez saglasnosti i odobrenog projekta, osigurači su zamijenjeni jačim, zbog čega je nekoliko dana kasnije izgorjela sklopka u objektu. 

Tužilaštvo smatra da su varnice od kratkog spoja zapalile jastuke koji su bili ispod bine diskoteke Contrast, što je dovelo do požara.

Branko Miladinović, otac jedne od nastradalih djevojaka u ovom požaru, kaže da se postupak vodi profesionalno, u skladu sa normama zakona.

U požaru u klubu nastradalo je šest osoba, dobi između 21. i 29. godina.

Izvor: Al Jazeera