Počelo suđenje bivšem njemačkom predsjedniku

Christan Wulff je u februaru 2012. godine primoran na ostavku, nakon što mu je sud oduzeo imunitet (EPA)

Prvo suđenje bivšem njemačkom predsjedniku Christianu Wulffu počelo je u četvrtak u Hanoveru, gdje mu se sudi za trgovinu utjecajem.

Planirana su 22 dana saslušavanja, do aprila 2014. godine, a bit će pozvano više od 40 svjedoka, kako bi se utvrdilo da li je 54-godišnji Wulff nedolično iskoristio darežljivost svog prijatelja filmskog producenta, koji je platio njegov hotelski račun od 700 eura na festivalu piva u Minhenu, prenosi Fena.

“Ovo nije lagan dan. Nadam se da ću pobiti ovu posljednju optužbu koja je ostala, jer sam se uvijek prikladno ponašao”, izjavio je Wulff ispred zgrade suda.

Wulff je u februaru 2012. godine primoran na ostavku, nakon što mu je sud, koji je istražio nekoliko spornih činjenica, oduzeo imunitet.

Povoljni krediti

Prve informacije koje su otkrili novinari govore o kreditu pod posebno povoljnim uvjetima, koji je dobio za kupovinu jedne nekretnine kada je bio predsjednik regionalne države Donje Saksonije od 2003. do 2010. godine.

Otkriveno je da je bilo još privilegija i poklona koje je uživao.

Na kraju, sud je prihvatio samo poziv u Minhenu. Predložio je Wulffu prijateljsku nagodbu, da prizna krivicu i da plati 20.000 eura kazne.

Christian Wulff, koji je jedno vrijeme bio zvijezda u usponu konzervativne stranke CDU njemačke kancelarke Angele Merkel i čak njen potencijalni nasljednik, odbio je ovu ponudu i odlučio braniti čast na javnom suđenju.

Izvor: Agencije