Počelo smanjenje američkog budžeta

Nakon što je američki predsjednik Barack Obama potpisao Sequester, počelo je smanjenje državnog budžeta za 85 milijardi dolara. Polovina od te sume otpada na vojne troškove, tako da je na hiljade pripadnika oružanih snaga i civilnih uposlenika počelo na vlastitoj koži osjećati posljedice.

Novinar Al Jazeere Ivica Puljić posjetio je jedan gradić u Virginiji u kojem kompletna lokalna privreda zavisi od usluga koje se pružaju zaposlenicima obližnje vojne baze.

I prije nego je postalo evidentno da je Sequester realnost, iz Pentagona su upućena upozorenja da će budžet Ministarstva odbrane za ovu godinu biti manji za 46 milijardi dolara. To je dovelo u pitanje ekonomski opstanak malih američkih gradova smještenih u blizini vojnih baza.

„Pripadnici američkih oružanih snaga kažu ne samo da će kvaliteta njihovih života biti lošija, nego da će i borbena spremnost biti manja“, ističe Puljić.

„U isto vrijeme, stanovnici gradova poput Quantica, koji je naslonjen uz istoimenu i veliku vojnu bazu, vjeruju da ni njihovi životi neće biti ni ljepši ni kvalitetniji od kada je Sequester ugledao svjetlo dana.“

Ovisni o vojnoj bazi

Smanjivanje vojnog budžeta je loša vijest i za Jacka Scotta, koji kaže da veliki dio njegove zarade dolazi od uposlenika iz vojne baze.

„Ako vojnici prestanu dolaziti, možemo jednostavno zatvoriti ovaj grad. Negdje oko 90 do 97 posto gradske privrede zavisi od pripadnika oružanih snaga. Potpuno smo ovisni o vojnicima iz obližnje baze“, ističe on.

Zahvaljujući novom zakonu, mnogi uposlenici Ministarstva odbrane imat će u idućim mjesecima 20 posto manje prihoda.

„Dvadeset posto manja zarada velika je stvar za većinu ljudi koji ne uštede 20 posto od plata. To znači da će negdje morati srezati svoje troškove“, izjavio je pukovnik marinskog korpusa Steve Maravillas.

Upravo se toga plaše  i u jednom servisu za pranje rublja, gdje kažu da još uvijek ne osjećaju veće posljedice, iako se smanjuje broj onih koji donose svoje uniforme na pranje ili popravku. Čak 90 posto ukupnog poslovanja vezano je uz pripadnike vojske.

„Čuli smo dosta o Sequesteru u medijima. Ne osjećamo to toliko u ovom trenutku, ali stići će nas. Možda za šest mjeseci, prije ili kasnije“, kazala je Doyoung Mitchell iz ove praonice.

Pad podrške

Sagovornici u Quanticu svjesni su da je Sequester posljedica političkih razmirica u Washingtonu.

„Kraćenje budžeta me tjera da pomislim da Kongres i predsjednik čine sve što mogu da ne učine ono što je najbolje“, smatra Royce Hicks, inženjer u vojnoj bazi.

Ovaj osjećaj, po istraživanjima, ima većina Amerikanaca koji za sve okrivljuju i Kongres, ali i predsjednika Obamu koji, prema Gallupovoj anketi, ima podršku 47 posto građana. Prije samo nekoliko dana, ona je iznosila 51 posto.

Izvor: Al Jazeera