Počelo povlačenje ruske vojske iz Sirije

Zadatak borbe protiv naoružanih bandita ovdje u Siriji je završen, poručuo je Putin ruskim vojnicima (EPA)

Ruski ministar obrane Sergej Šojgu potvrdio je da su određeni elementi ruskog vojnog kontingenta u Siriji već počeli povratak u Rusiju, prenosi Reuters.

Prethodno je potvrđeno da je ruski predsjednik Vladimir Putin zapovjedio Ministarstvu obrane povlačenje ruskih trupa iz Sirije, istaknuvši da su Moskva i Damask nakon dvogodišnje vojne kampanje ispunile svoju misiju uništenja skupine Islamska država Irak i Levant, javila je ruska agencija RIA Novosti.

Putin je to rekao tokom iznenadnog posjeta ruskoj zrakoplovnoj bazi Khmeimim u sirijskoj pokrajini Latakija, gdje je razgovarao sa sirijskim kolegom Basharom al-Assadom i obratio se vojsci.

“Zapovijedam Ministarstvu obrane i načelniku glavnog stožera da počnu povlačenje ruske vojske na stalne lokacije”, rekao je tom prilikom Putin, a prenio Reuters.

No, Putin je najavio da će Rusija zadržati zrakoplovnu bazu Khmeimim i pomorsku stanicu u sirijskoj luci Tartus.

Zračni udari ostaju opcija

“Zadatak borbe protiv naoružanih bandita ovdje u Siriji, zadatak koji je bilo neophodno riješiti uz pomoć obimnog korištenja oružanih sila, većim dijelom je riješen i riješen je spektakularno. Čestitam vam”, rekao je Putin okupljenim vojnicima.

Više nema potrebe za ruske vojne snage u Siriji koje bi bile razmještene širom zemlje, izjavio je u utorak glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Peskov je izjavio da će Rusija još izvoditi ciljane zračne udare protiv “terorista” u Siriji ukoliko se ukaže potreba za tim, prenosi Reuters.

Ruska vojna intervencija u Siriji 2015. godine okrenula je smjer sukoba u korist režima predsjednika Assada, saveznika Moskve.

Zapadne vlade tvrdile su da je Rusija izvodila zračne napade u kojima su poginuli brojni civili, što je Moskva uporno odbacivala.

Izvor: Agencije