Počelo ispisivanje djece iz Konjević-Polja

Djeca će biti dio nastavnog procesa Osnovne škole "Vladislav Skarić" u Sarajevu (Anadolija)

Počelo je ispisivanje djece bošnjačke nacionalnosti iz osnovne škole u Konjević-Polju.

Potvrdio je to ministar obrazovanja i kulture bh. entiteta Republika Srpska Goran Mutabdžija.

Djeca nastavljaju s pohađanjem nastave u Novoj Kasabi. Mutabdžija je dodao da ti učenici prestaju biti predmet nadležnosti njegovog ministarstva i objasnio da su oni sada dio nastavnog procesa Osnovne škole “Vladislav Skarić” u Sarajevu.

Tamo se prebacuju, jer resorno ministarstvo RS-a nije udovoljilo njihovim zahtjevima za nacionalnu grupu predmeta.

Bošnjačka djeca iz Konjević-Polja ne pohađaju nastavu od 2. septembra prošle godine, a njihovi roditelji od nadležnih institucija u RS-u zahtijevaju da osiguraju odvijanje nastave na bosanskom jeziku i da uvedu nacionalnu grupu predmeta.

Četveromjesečni procesi

“Na taj način bošnjačka djeca koja pohađaju nastavu u Novoj Kasabi više neće biti predmet naših opservacija”, rekao je Mutabdžija.

Upravo zbog toga su četiri mjeseca roditelji i djeca iz Konjević-Polja protestovali ispred Ureda visokog predstavnika u Sarajevu.

Ranije je Osnovna škola “Petar Kočić” u naselju Kravica kod Bratunca, u čijem se sastavu nalazi Područno odjeljenje Konjević-Polje, zaprimila zahtjev Osnovne škole “Vladislav Skarić” iz Sarajeva za prijevodnice bošnjačke djece koja ne pohađaju nastavu u Konjević-Polju od početka školske godine.

Kada je riječ o problemu u Vrbanjcima kod Kotor-Varoši, resorni ministar je kazao da nisu imali nove kontakte. Izjavio je kako očekuje da bošnjačka djeca u tom naselju krenu u školu i prihvate, kako kaže, dobronamjerne sugestije da se taj problem zajednički riješi.

Izvor: Al Jazeera i agencije