Počelo brojanje glasova na lokalnim izborima u Crnoj Gori, DPS vodi u Podgorici

U Podgorici i 10 crnogorskih opština u kojima su održani lokalni izbori, u toku je prebrojavanje glasova. 

Rezultati Centra za monitoring i istraživanje (CeMI) na osnovu uzorka nakon 46 odsto obrađenih biračkih mjesta pokazuju da je vladajuća Demokratska partija socijalista (DPS) u Podgorici osvojila 47,5 odsto, a opozicione liste Aleksa Bečić – Dritan Abazović – Podgorica za 21.vijek 25,5% i Demokratski front – Socijalistička narodna partija 12,0%.

Socijaldemokrate – Ivan Brajović osvojile su 4,9 odsto, Građanski savez za promjene SDP – DEMOS 3,1%, a lista Marko Milačić – Da Podgorica bude porodica 2,6 procenta.

Izbori u glavnom gradu su u fokusu pažnje i zato što pravo glasa ima oko 135 hiljada ljudi, što je gotovo četvrtina biračkog tela Crne Gore.

Prema podacima Centra za monitoring i istraživanje (CeMI) u Podgorici je do 19 sati glasalo 59,9 odsto birača u tom gradu.

To je manja izlaznost nego nedavnim predsjedničkim izborima (63,2%).

Incident u Koniku

Iako je ranije iz nevladinih promatračkih organizacija saopšteno da je broj evidentiranih izbornih nepravilnosti manji u odnosu na predsedničke i parlamentarne izbore, tokom popodneva zabeležen je incident u jednom podgoričkom naselju – napadnuti su pripadnici koalicije “Podgorica za 21. vijek”.

Iz koalicije “Podgorica za 21. vijek” saopšteno je da su na Koniku napadnuta četiri njihova kandidata za odbornika i njeni aktivisti, od strane nekoliko desetina aktivista DPS, na čelu sa Erom Škrijeljom.

Kako je navedeno, kandidati Luka Rakčević, Lazar Prelević, Zoran Mikić i Janko Krstović, zajedno sa drugim aktivistima te koalicije, otkrili i snimali punkt DPS, u kome su aktivisti te partije kupovali lične karte.

Tom prilikom, pojavilo se nekoliko automobila i džipova sa zatamnjenim staklima i bez registracija, iz kojih je izašlo nekoliko desetina aktivista DPS koji su prvo započeli verbalni, a zatim i fizički obračun sa kandidatima za odbornike koalicije “Podgorica za 21. vijek”, koj22512i su zadobili povrede.

S druge strane, iz DPS su saopštili da su pripadnici koalicije URA i DCG, predvođeni Lukom Rakčevićem, kandidatom za odbornika na lokalnim izborima u Podgorici, provocirali su i vređali aktiviste DPS-a na Koniku.

“Po već ustaljenoj praksi, kakvu primjenjuju u svakoj opštini pred izbore i tokom izbornog dana, pripadnici Demokrata i URA maltretirali su ljude snimanjem mobilnim telefonima iz automobila, dobacivanjem i vređanjem. Nešto ranije pripadnici ove koalicije su snimali građane dronom, uz obrazloženje da ”traže štabove DPS-a”””, navodi se u saopštenju DPS.

Manje nepravilnosti na biračkim mjestima

Napad su osudile nevladine organizacije koje prate lokalne izbore – Centar za demokratsku tranziciju i Centar za monitoring. Policiju su pozvali da osigura mirno provođenje izbora, a Tužiteljstvo – da reagira.

Iz Osnovnog tužilaštva rečeno je za Radioteleviziju Crne Gore da su samoinicijativno formirali predmet koji se odnosi na incident na Koniku.

“Pokrenut je uviđaj, vrše se određene provere i policiji je dat nalog da izvrši provere kako bi se utvrdile sve važne činjenice”, izjavila je za RTCG Danka Ivanović Ðerić iz Osnovnog tužilaštva.

CeMI beleži i druge manje nepravilnosti na pojedinim biračkim mestima. 

Tako je na jednom biračkom mestu u Podgorici član biračkog odbora zaokružio listić nepismene osobe na osnovu njene usmene izjave, što je protivno propisima.

U Pljevljima je, građanin, na osnovu lične karte druge osobe, preuzeo glasački listić za tu osobu, odneo ga u automobil, a zatim ga vratio i ubacio u glasačku kutiju, što, takođe nije u skladu sa zakonom. 

Najveća izlaznost u Šavniku

U blizini pojedinih biračkih mesta posmatrači CeMI-ja uočili su političke aktiviste koji su vršili evidenciju birača.

Inače, na izbore u glavnom gradu i vlast i opozicija izašli su “u nekoliko kolona”.

Pored glasanja u Podgorici, istovremeno su održani i izbori u Šavniku, Žabljaku, Baru, Plavu, Rožajama, Pljevljima, Danilovgradu, Bijelom Polju, Kolašinu i gradskoj općini Golubovci.

Najveća izlaznost do 19 sati zabeležena je u Šavniku, gde je prema podacima CeMI-ja glasalo 81,6 odsto birača, kao i u Kolašinu (75,4 odsto) i Žabljaku (74,7 odsto). 

Izvor: Al Jazeera i agencije