Počeli vojni manevri Grčke i Emirata u Istočnom Mediteranu

Francuska, Italija i UAE pridružili su se vojnim manevrima i vežbama koje su organizirali Grčka i Kipar (EPA)

Grčka i Ujedinjeni Arapski Emirati počeli su zajedničke vojne pomorske manevre u vodama Istočnog Mediterana, u jeku tenzija na relaciji Grčka – Turska oko prava na eksploataciju energenata.

Manevri su počeli prebacivanjem devet lovaca F-16 i četiri transportna aviona u vojnu bazu na otoku Krit, saopćilo je grčko Ministarstvo odbrane, prenosi Tanjug.

Turska smatra da Grčka nema jedina prava na pomorske oblasti bogate naftom i plinom u vodama Istočnog Mediterana, što, uz Grčku, osporavaju i neki zapadni saveznici.

Francuska, Italija i UAE pridružili su se vojnim manevrima i vežbama koje su organizirali Grčka i Kipar.

Trump zabrinut zbog tenzija

Turska je, također, najavila nove mornaričke vježbe blizu svojih obala te je optužila Francusku za “maltretiranje”.

Dvije članice NATO-a održavaju suparničke ratne igre u sukobu koji bi mogao ugroziti pristup Evrope velikim energetskim zalihama i dodatno destabilizirati ratom uništenu Libiju i dijelove Bliskog Istoka.

Američki predsjednik Donald Trump razgovarao je s grčkim premijerom Kyriakosom Mitsotakisom i turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom u srijedu, što je bilo njegovo prvo miješanje u spor koji bi mogao eskalirati.

Bijela kuća je saopćila da je Trump “izrazio zabrinutost zbog pojačanih tenzija između NATO saveznica Grčke i Turske”.

Pokušaji Njemačke da umiri retoriku i pokrene razgovore za sada su bili neuspješni.

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas, koji je proveo nekoliko posljednjih dana pokušavajući pokrenuti dijalog između Atine i Ankare, pozvao je da se okončaju vojni manevri u istočnom Sredozemnom moru.

Podijeljene zemlje Evropske unije

Turski predsjednik rekao je da njegova zemlja ne želi ugrožavati ničija prava, ali je upozorio da neće dozvoliti da bilo ko ugrožava ono što pripada Turskoj.

U međuvremenu djeluje da je Evropska unija podijeljena po pitanju svog odgovora.

Grčki plan da sankcionira Tursku propao je tokom sastanka ministara vanjskih poslova EU-a na videokonferenciji 14. augusta.

Turska je djelomično zadobila podršku južnoeuropskih zemalja, koje bi bile najugroženije ako bi se Erdogan krenuo osvećivati Uniji.

Izvor: Agencije