Počeli razgovori delegacija Srbije i Kosova

Razgovori delegacija Srbije i Kosova počeli su u Administrativnoj zgradi ili Eisenhauer building, koja se nalazi odmah do Bijele kuće.

U četvrtak i petak u Bijeloj kući, pod okriljem Vijeća za nacionalnu sigurnost, nastavlja se dijalog između Srbije i Kosova.

“Radujem se što ću ugostiti predsjednika Aleksandra Vučića i premijera Avdlulaha Hotija u Bijeloj kući. Ovi važni razgovori će doprinijeti miru kroz gospodarsku suradnju. Posvećenost dijalogu dva čelnika donijet će beneficije i za Kosovo, i za Srbiju”, izjavio je savjetnik za nacionalnu sigurnost u Bijeloj kući Robert O'Brien.

Predstavnici Kosova i Srbije potpisali su u januaru ove godine, uz posredovanje posebnog izaslanika predsjednika SAD-a Donalda Trumpa za dijalog između Kosova i Srbije Richarda Grenella i O'Briena, pismo namjere o osnivanju zračne linije između Beograda i Prištine, koja je u prekidu 21 godinu.

Ubrzo potom uslijedilo je pismo namjere o razvoju željezničkog i cestovnog prometa.

Bez razgovora o razmjeni teritorija

Sve se to događalo u vrijeme blokade dijaloga koji Kosovo i Srbija, pod okriljem Europske unije, vode od 2011. godine.

Obustava razgovora trajala je od studenog 2018. godine, kada su vlasti Kosova uvele 100-postotne carine na uvoz proizvoda iz Srbije i Bosne i Hercegovine, dok novi premijer Kosova Hoti u lipnju nije ukinuo tu mjeru, što je pozdravljeno u Washingtonu i Brusselsu.

Eisenhower building gdje se održavaju razgovori i automobili sa kosovskom i srpskom zastavom

Pred početak razgovora Vučića i Hotija održan je telefonski brifing za novinare s Grenellom, koji je rekao da se neće razgovorati o razmjeni teritorija, a vjerojatno neće biti ni političkih razgovora.

“Fokus će biti na gospodarstvu i realizaciji već postignutih pometnih sporazuma”, kazao je on.

Na pitanje kakva će biti uloga Trumpa, odgovorio je da je predsjednik SAD-a bio uključen u proces, odnosno da je on, kao savjetnik, razgovarao s predsjednikom o ovoj temi.

“Na neki način smo u zastoju kada su u pitanju politički razgovori i stalno govorimo o istim stvarima bez nekog napretka.”

U Bijeloj kući kažu da ono što je Trump želio učiniti jeste da vidi može li fokus na gospodarski razvoj i stvaranju radnih mjesta za mlade ljude na neki način promjeniti dinamiku pregovora.

Grenell: Nemamo tajnih planova

“Do sada, a prošlo je više od godinu dana, jedino smo bili fokusirani na gospodarsku normalizaciju, pokušavajući pronaći način da se politička pitanja stave u drugi plan, kako bi se stvorio trenutak za ekonomske teme. U tome smo, do sada, bili uspješni, iako mediji nisu bili usredotočeni na tri povijesna sporazuma, uključujući prvi let između Beograda i Prištine u posljednju 21 godinu. Sporazum o tome je postignut, ali još uvijek nije implementiran. Još uvijek nismo u fazi da otpočnu komercijalni i putnički letovi, ali sporazum je postignut”, pojasnio je Grenell, koji je rekao da je bilo problema s prijelaznom vladom Kosova i s COVID- 19.

“Fokusirani smo jedino na implementaciju zračnih, cestovnih i željezničkih sporazuma koji su već postignuti i koji će nam dopustiti ekonomski razvoj. U četvrtak ćemo nastaviti raditi na ova tri sporazuma te ćemo dodati niz drugih tema za razgovor, koje će ojačati trgovinu te stvoriti uvjete za ekonomski razvoj i otvaranje poslova. Za mene su na početku važniji poslovni ljudi od političara, zato što mislim da političari nisu uspješni. Političari su uglavnom neuspješni u pomicanju naprijed.”

Grenell je pojasnio i moguće pojavljivanje predsjednika Trumpa na razgovorima.

“Hoće li predsjednik ili neće fizički sudjelovati u razgovorima u četvrtak i petak, mislim da tek treba biti određeno. On je već sudjelovao s naše strane savjetima kako da pokrenemo stvar naprijed i kako da postavimo prioritete za ekonomske projekte.”

‘Ekonomija može pomoći politici’

Američka vlada misli da dvije strane trebaju napraviti neki progres kako bi Sjedinjene Američke Države bile u mogućnosti koristiti te mehanizme na uspješan način.

“Problem je što svi izvana govore jedino o političkim pitanjima. To je problem. Što će Rusi kazati, što će kazati Ujedinjeni narodi? Ništa od toga nije važno ljudima u regiji koji nemaju posao”, kazao je Grennell u razgovoru s novinarima.

Na pitanje hoće li se razgovarati o međusobnom priznavanju, posebni Trumpov izaslanik je rekao: “Mi ćemo razgovarati o tome u četvrtak. Vidjet ćemo što će se dogoditi.”

“Mislim da je ono što je kazao predsjednik Vučić upravo ono što sam rekao u prvom odgovoru, a to je – tko zna što će se dogoditi u petak… Treba tek vidjeti žele li obje strane okrenuti stranicu i privući američka i europska ulaganja. Mislimo da će ekonomski razvoj riješiti političke probleme. Mi nemamo nikakav tajni plan”, rekao je Richard Grenell.

Izvor: Al Jazeera