Počeli radovi na najdužem podvodnom tunelu na svijetu

Nakon više od decenije planiranja, počeli su radovi na najdužem podvodnom tunelu na svijetu, koji će kroz Baltičko more povezivati Dansku i Njemačku.

Tunel Fehmarnbelt spuštat će se i do 40 metara ispod Baltičkog mora, a bit će otvoren 2029. godine, prenosi Tanjug.

Tunel, koji će biti dug 18 kilometara, jedan je od najvećih evropskih infrastrukturnih projekata, a u njega će biti uloženo više od sedam milijardi eura.

Tunel će prolaziti Femarnovim pojasom, tjesnacem između njemačkog otoka Femarn i danskog otoka Lolland, a zamišljen je kao alternativa trenutnoj trajektnoj liniji iz Rodbija i Puttgardena koja svake godine prevozi milione putnika.

Trajektu treba 45 minuta, a nakon izgradnje tunela, vozom će biti potrebno sedam, a automobilom 10 minuta kako bi se iz jedne države prešlo u drugu.

Kombinirani tunel

Tunel, čiji je službeni naziv Fehmarnbelt Fixed Link, ujedno će biti i najduži kombinirani tunel na svijetu, jer će imati komponente auto-puta i željeznice.

Sastojat će se od dva auto-puta, koji će biti odvojeni službenim prolazom i dvjema električnim željezničkim prugama.

“Danas, ako idete vozom od Kopenhagena do Hamburga, treba vam oko četiri i po sata. Poslije završetka izgradnje tunela, isto putovanje trajat će dva i po sata. Mnogi lete između ta dva grada, ali će u budućnosti biti bolje samo sjesti u voz”, rekao je Jens Ole Kaslund, tehnički direktor u danskoj državnoj kompaniji Femern A/S, koja je zadužena za ovaj veliki projekat.

Isto putovanje biće brže i za vozače, jer će se uštedjeti vreme koje inače provedu u čekanju na trajekt.

Projekat datira još od 2008. godine kada su Njemačka i Danska potpisale ugovor o izgradnji tunela.

Poslije toga je trebalo više od 10 godina kako bi obje države donijele posebne zakone i provele povezane studije.

Izvor: Agencije