Počeli pregovori o izručenju Gulena

Fethullah Gulen godinama živi u Pennsylvaniji, a američke vlasti žele provjeriti optužbe na njegov račun (Anadolija)

Predstavnici Ministarstva pravde i Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država počeli su Ankari razgovore sa turskim kolegama o zahtjevu za izručenje Fethullaha Gulena.

Američka delegacija će provjeriti navode turskih vlasti da iza pokušaja vojnog udara stoji Gulen.

Njihov dolazak je veoma značajan, između ostalog, zato što se očekuje da će potpredsjednik SAD-a Joseph Biden za nekoliko dana stići u Ankaru.

Predviđen je susret s nekim pripadnicima vojske koji su optuženi za učešće u vojnom udaru i pripadnost njegovoj organizaciji.

Turske vlasti su saopćile da će tokom dvodnevnih pregovora predočiti veliki broj dokaza o umiješanosti Gulena u pokušaj vojnog udara.

Provjera optužbi

Turska je ranije zatražila njegovo izručenje, nakon čega je američko Ministarstvo pravde turskom Ministarstvu pravde poslalo pismo u kojem je predloženo slanje delegacije iz SAD-a u Tursku ili slanje turske delegacije u SAD kako bi otpočeli razgovori o tom pitanju.

Ministarstvo pravde Turske je predložilo da prvo u Ankaru dođe delegacija iz SAD-a, a da potom i delegacija iz Turske otputuje u SAD, javlja Anadolija.

Fethullah Gulen godinama živi u Pennsylvaniji, a američke vlasti žele provjeriti optužbe na njegov račun.

Sporazum o ekstradiciji

Turska i Sjedinjene Američke Države imaju sporazum o ekstradiciji, a Ankara se planira pozvati na član tog sporazuma koji predviđa da će, ako neko ko je pokušao politički atentat živi u jednoj od dviju zemalja, ta država spomenutu osobu predati drugoj.

Washington tvrdi kako treba dokaz da je Fethullah Gulen direktno umiješan u pokušaj vojnog udara koji se desio 15. jula. Tada je pokušan i atentat na predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, koji je bio na odmoru.

“Turski predstavnici će američkoj delegaciji predati dokumentaciju o tome, ali pitanje je hoće li ona biti uvjerljiva i postoji li dovoljno snažna politička volja za to. Na koncu spomenimo još samo da se približava kraj Obamine administracije. Tek ćemo vidjeti kakvi će biti rezultati posjete”, javio je ranije reporter Al Jazeere Jamal Elshayyal.

Izvor: Al Jazeera i agencije