Rivali proglasili pobjedu, izbori u sjeni ubistva

Lider opozicije u Albaniji Edi Rama proglasio je pobjedu na parlamentarnim izborima nekoliko minuta nakon zatvaranja birališta u 19 sati, što je nedugo zatim učinila i stranka premijera Albanije Salija Berishe.

Neke izlazne ankete daju blagu prednost socijalistima, druge demokratama, ali prvi zvanični rezultati očekuju se tek u ponedjeljak, javio je iz Tirane reporter Al Jazeere Stefan Goranović.

Na ulicama Tirane u nedjelju navečer slavile su pristalice i vlasti i opozicije.

Ranije u nedjelju policija je potvrdila da je pristalica albanskog Socijalističkog pokreta za integraciju (LSI) ubijen iz vatrenog oružja na biračkom mjestu na sjeveru države.

Smrtonosni incident se dogodio u ranim jutarnjim satima na biračkom mjestu u gimnaziji At Shtjefen Gjecovi u Lacu, a pucnjavi je prethodio verbalni sukob.

Goranović je javio da policija traga za osobama umiješanim u ubistvo, a sedmorica ljudi su u bjekstvu.

“Tom prilikom povređene su još tri osobe, između ostalog onaj čovek koji se smatra ubicom, a on je inače kandidat Partije demokrata premijera Salija Berishe”, javio je naš reporter.


Albanci biraju novi parlament

Tokom izbora desio se niz incidenata širom Albanije  – od prekidanja glasanja, do nasilja na biračkim mjestima, unošenja oružja na birališta, te napada na Izbornu komisiju, javio je Goranović. 

Incidenti su zabilježeni u Tirani, Skadru, Draču, Valoni i drugim gradovima.

Gužva na biračkim mjestima

Opozicija je optužila vlasti da nema dovoljno vladavine prava.

Rama je rekao: ”Veoma je žalosno što nam dan izbora počinje ubistvom u dijelu zemlje gdje kriminalci, uz policijsku podršku, terorišu ljude i gdje policija nema apsolutno nikakve kontrole. Ali opet, svi imaju pravo da glasaju gdje god žele, tako da je moja poruka jasna – svi moraju glasati za promjene.”

Berisha je ranije u nedjelju kazao da i dalje prikuplja informacije o incidentu.

”Kada prikupim sve, onda ću izdati saopćenje. Ali trenutno nemam sve podatke”, poručio je on.

Uskoro bi trebalo biti poznato da li će nakon dva uzastopna mandata zemlju i dalje voditi demokrate ili opozicioni socijalisti.

Do 16 sati glasalo je više od 43 posto birača, saopćila je Izborna komisija.

Goranović je javio da su tropske temperature u Tirani opale, pa je podnošljivija i gužva za mnoge u redovima na biračkim mjestima.

Porodica Lasku iskoristila je svoje biračko pravo još jutros. Kažu, važan je dan za budućnost njihovo dvoje djece, a porodično se na biralištu bore za promjene.


Idro Seferi o izborima u Albaniji

“Vjerujem i hoću da vjerujem da će se sve promijeniti nabolje. Dosta je bilo sa ovom dugom tranzicijom. Albanija mora da nastavi put ka Evropi”, kazao je Bledi Lasku.

Evropska budućnost

“Kao što vidite, izašli smo sa djecom, glasali smo i  očekujem da se Albanija sutra probudi kao evropska Albanija, što znači da gubitnici priznaju da su izgubili. Obje strane treba da prihvate rezultate izbora”, smatra Valbona Lasku.

Ipak, u gotovo bipolarnom sistemu, glasovi idu skoro po pravilu – po pola ljevici i desnici. Ovi drugi vode zemlju već osam godina, a glasač Ermal Hasimja smatra da idu u dobrom smjeru.

“Albanija je bez sumnje napredovala proteklih godina. Možda se ne može biti potpuno zadovoljan svime što se desilo. Lično, ja bih malo više sačekao rezultate Vlade, pa i one koja je trenutno na vlasti. Ne mogu se poreći mnoge stvari koje su urađene u različitim aspektima u pogledu infrastrukture, razvoja poslovne klime, poreske politike, ali postoje problemi u vladavini prava, provođenju zakona i korupciji”, kaže Hasimja.

Sve se odvijal pod budnim okom domaćih i stranih posmatrača. Tu su da pomognu da osmi izbori od 1990. godine proteknu sa što manje nepravilnosti, što je prilično težak zadatak kada se zna da je opozicija povukla svoje članove iz državne izborne komisije.

Izvor: Al Jazeera