Počeli historijski pregovori SAD-a i Kube

Razgovori nisu normalizacija odnosa, navodi kubanski dužnosnik (Getty Images)

Najviše američko izaslanstvo koje je došlo na Kubu u posljednjih 35 godina u srijedu je započelo razgovore o obnovi diplomatskih odnosa koji bi u konačnici trebali dovesti do potpunog otvaranja trgovinskih i putničkih veza između dva donedavna hladnoratovska neprijatelja.

Dvodnevni sastanak prvi je takve vrste otkako su 17. decembra američki i kubanski predsjednici Barack Obama i Raul Castro objavili da su postigli historijski proboj nakon godine i po tajnih pregovora, prenosi Hina.

Na čelu američkog izaslanstva je Roberta Jacobson, američka diplomatska stručnjakinja za Južnu Ameriku i prva pomoćnica američkog državnog sekretara koja je posjetila Kubu u posljednjih 38 godina.

Kubansko izaslanstvo u razgovorima predvodi Josefina Vidal, diplomatkinja na čelu odjela za poslove sa Sjedinjenim Američkim Državama.

“Završavamo politiku kojoj je odavno istekao rok trajanja. Ako ono što radite ne funkcionira 50 godina, vrijeme je da pokušate nešto novo”, rekao je Obama članovima Kongresa u utorak u redovnom godišnjem govoru o stanju nacije.

Dugoročni ciljevi

U srijedu će se razgovori usredotočiti na useljenička pitanja, a u četvrtak će se u fokusu naći obnova diplomatskih veza. Obje bi strane također trebale naznačiti dugoročne ciljeve.

Očekuje se da Kuba zatraži ukidanje ekonomskog embarga i uklanjanje s američkog popisa država koje sponzoriraju terorizam, dok će američka vlada vjerojatno ustrajati na većim ljudskim pravima građana komunističke Kube.

Obama ima izvršne ovlasti za obnovu diplomatskih odnosa i ukidanje sankcija, ali ekonomski embargo može ukinuti jedino Kongres, u kojem većinu imaju republikanci.

Visoki dužnosnik kubanskog ministarstva vanjskih poslova jasno je razdvojio obnovu diplomatskih veza od sveobuhvatnijeg pitanja normalizacije odnosa.

“Kuba ne normalizira odnose sa SAD-om. Kuba ponovno uspostavlja diplomatske odnose sa SAD-om. Normalizacija odnosa mnogo je duži i složeniji proces”, rekao je taj kubanski dužnosnik koji je želio ostati neimenovan.

Izvor: Agencije