Počela podjela otkaza u Uljaniku

Uljanik, Brodogradilište, Štrajk, Radnici
Predloženo restrukturiranje Uljanik grupe Vlada Hrvatske ne može podržati (Al Jazeera)

U ponedjeljak ujutro u pulskom Uljaniku počeli su se dijeliti otkazi za više od 1.100 radnika Uljanik brodogradilišta, društva nad kojim je prije tjedan dana proglašen stečaj.

Radnici su podijeljeni u grupe po 30 na sat, radi lakšeg protoka i izbjegavanja gužve.

Prema riječima predsjednika Jadranskog sindikata Borisa Cerovca, radnici mogu izabrati idu li odmah na burzu rada, ili će odraditi mjesec dana otkaznog roka.

“Broj radnika koji će danas dobiti otkaz povećava se iz sata u sat. Osobno sam molio direktora društva i stečajnog upravitelja Lorisa Raka da pozovemo sve radnike i da se zapravo održi skup radnika. Nažalost, od toga se odustalo”, rekao je Cerovac i dodao kako će radnici odraditi otkazni rok od 30 dana, kako će im se priznati radni staž, a hoće li biti plaćeni, nitko ne zna, kako prenosi Hina.

Trgovački sud u Pazinu proglasio je u petak stečaj krovne firme brodogradilišta Uljanik.

Plenković: Stečaj nije likvidacija

Hrvatski premijer Andrej Plenković ponovio je u petak da stečaj Uljanika ne znači i likvidaciju tog brodogradilišta, istaknuvši kako ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić radi na tome da se radnicima isplate pripadajuće plaće i naknade za nezaposlene.

“Stečaj nije likvidacija, to je novi korak. Ministar Pavić intenzivno radi na tome da se radnicima isplati naknada za nezaposlene koja im pripada te da im se preko Agencije za radnička potraživanja isplate plaće”, rekao je Plenković novinarima.

Što se tiče povratnih informacija iz Kine, o eventualnoj zainteresiranosti kineskih ulagača, ponovio je kako je dolazak Kineza najavljen za ovaj tjedan, njihova delegacija će doći.

“Ponavljam, cijelu prošlu godinu sve u Puli, Rijeci platili smo do zadnje lipe. Isplatili smo plaće i za kolovoz, rujan, listopad i studeni. Trudili smo se da se pronađe partner, no ova dva plana koja su bila, bili su neprihvatljivi”, poručio je Plenković.

Na Županijskom sudu u Rijeci u ponedjeljak je ukinut istražni zatvor za šestoricu od ukupno 14 osumnjičenih u aferi Uljanik, odnosno šestoricu koji su u istražnom zatvoru zadržani zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke.

Po riječima glasnogovornika suda Zorana Sršena, u istrazi su ispitani svi svjedoci i  više nema osnove za pritvor, pa je Županijski sud na osnovi prijedloga Županijskog državnog odvjetništva ukinuo rješenje o pritvoru.

Nanesena šteta od 161 milion eura

Bivši predsjednik Uprave Uljanik grupe Gianni Rossanda, bivši članovi Uprave Marinko Brgić i Veljko Grbac, bivši predsjednik Uprave 3. maja Maksimilijan Percan, bivši direktori Uljanik plovidbe Dragutin Pavletić i Uljanik Brodogradilišta Silvan Kranjc početkom svibnja su, odlukom sutkinje istrage Ksenije Zorc, zadržani u dvomjesečnom istražnom zatvoru.

Uz šestoricu, u aferi Uljanik je krajem ožujka osumnjičeno još osam osoba te tvrtka Uljanik plovidba, i to za kažnjiva djela zlouporabe u gospodarskom poslovanju i subvencijsku prijevaru u tvrtkama Uljanik i 3. maj, kojima je tim tvrtkama i državnom proračunu nanesena šteta od 1,2 milijarde kuna (161 milijun eura).

Sumnja se da su kaznena djela počinjena na području Rijeke i Pule od siječnja 2010. do sredine listopada 2017. godine.

Izvor: Agencije