Počela obnova Generalštaba u Beogradu

Poslije 17 godina rekonstruira se zgrada bivšeg Generalštaba u Beogradu. Veliko oštećenje objekat je pretrpio tokom NATO bombardovanja na SR Jugoslaviju 1999. godine.

Kako ima status spomenika kulture, u obnovi će morati da sačuva autentičan izgled.

Zgradu koju je nekada koristila Vojska, sada radnici pokušavaju da rekonstruiraju. Zoran Kasalica je građevinski inžinjer, a kaže da u svojoj dugoj karijeri nije imao zahtevniji i opasniji posao.

Važno je, kaže, osigurati stabilnost zgrade.

“Pa to je toliko bilo oštećeno narušeno kao što svi znamo i vidimo, pogtovo se tek iznutra moglo videti koliko su to značajna i veoma opasna oštećenja. Ovo je jedan specifičan zahvat koji zaista treba polako i oprezno raditi“, istakao je Kasalica.

Generalštab pogođen sa tri projektila

Na osmom spratu Generalštaba, dizalicama je podignut bager. Ruše se pregradni zidovi. Plan građevinaca je da dopru do zdrave konstrukcije i da objekat pripreme za buduće radove.

Zgrada A Generalštaba, tada vojske Jugoslavije, pogođen je sa tri projektila u dva navrata.

Na desnom dijelu objekta izliveni su novi noseći stubovi i plafoni. Centralni dio objekta bit će u potpunosti srušen.

U ministarstvu odbrane kažu da ranije nisu imali sredstava za radove, a rekonstrukciju su platili 650 hiljada eura.

“Sa sada će ovako ostati, u skaldu sa raspoloživim budžetskim sredstvima isplanirali smo sanaciju dela zgrade i rušenje ovog središnjed dela naravno da ćemo da učvrstimo sve eventualne potencijalne nestabilne delove zgrade, a za budućnost nadležna je republička direkcija za imovinu“, kazao je glasnogovornik Ministarstva odbrane Srbije Jovan Krivokapić.

Nepoznato ko će se useliti u zgradu

Zgrade A i B Generalštaba su pod zaštitom države. Vojska je njihov korisnik, a Vlada Srbije vlasnik. Arhitekte su se izborile za to da se objekti ne sruše u potpunosti, a na njihovom mjestu naprave hoteli.

“To su po mom mišljenju najznačajnije zgrade moderne arhitekture u Beogradu. Njihovo čuvanje i rekonstrukcija su pitanje integriteta i kulture ove zemlje. Kada bi 3 posto energije I medijskog prostora koji je upotrebljavan za Beograd na vodi bio upotrebljavan za obnovu Generalštaba mislim da bi stiglo do aklamacijske podrške javnosti. Ovako je prilično nejasno šta se dešava“, zaključio je Bojan Kovačević, predsjednik Akademije arhitekture Srbije.

Objekat A će biti rekonstruiran do kraja maja, ali Vlada još nije odlučila da li će i kada Generalštab biti vraćen u prvobitno stanje i ko će se useliti u tu zgradu.

Izvor: Al Jazeera