Počela kampanja za predsjednika Makedonije

Počela je kampanja za predsjedničke izbore u Makedoniji, pete od nezavisnosti. U utrci za još jedan mandat je i aktuelni lider Gjorge Ivanov, zatim kandidat opozicije Stevo Pendarovski, Ilijaz Halimi iz opozicijske Demokratske partije Albanaca i Zoran Popovski iz stranke GROM.

Kampanja će trajati do 11. aprila, a 13. aprila će biti održan prvi krug izbora. Očekuje se da novi šef države bude izabran u drugom izbornom krugu, krajem aprila. U priči koju donosi novinarka Al Jazeere Milka Smilevska predsjednički kandidati govore koje politike će provoditi ako dobiju mandat.

Petar Stojanov je mladi makedonski naučnik, kojeg je odlikovao predsjednik države. Ovaj 26-godišnji mladić obrazovao se i istražuje u oblasti bioinformatike u Sjedinjenim Američkim Državama.

“U današnjem globalnom i međurazvijenom svijetu svi naučnici, bez razlike odakle dolaze i gdje rade, imaju mogućnost za ravnopravnu promociju i prezentaciju”, naglašava aktuelni makedonski predsjednik Ivanov.

Zvanične brojke

Ali, te mogućnosti u Makedoniji nije vidjelo deset posto stanovništva te države, koliko se iselilo u posljednjih 15-tak godina. Zvanične brojke zemalja Evropske unije i SAD-a govore o blizu 230.000 makedonskih državljana koji su emigrirali od 1998. do 2011. godine.

S obzirom na trend iseljavanja mladog stanovništva i gubljenja ogromnih resursa, aktuelni predsjednik u utrku za još jedan mandat ulazi sa sloganom “Moj izbor je Makedonija”.

I njegov protukandidat Stevo Pendarovski iz Socijaldemokratskog saveza kampanju je počeo okružen mladima, naglašavajući da će ujediniti građane ako dobije mandat.

“Prvo i najvažnije za sve nas, kako bismo se mogli integrirati u Evropi, jest da dogovorimo zajednički stav o pitanju imena. Moramo postići državni konsenzus o pitanju koje nas muči više od dvije decenije”, naglašava.

Ilijaz Halimi, političar iz DPA, također ulazi u utrku za predsjednika. Očekuje podršku od svih zajednica, a cilj mu je, ako pobijedi na izborima, da zakoni u Makedoniji važe podjednako za sve građane.

“Pravi se segregacija građana, a niko ne poduzima nikakve korake. Predsjednik ima ulogu i u ostvarivanju poštovanja Ustava i zakona podjednako od svih građana, bez razlike kojoj etničkoj ili vjerskoj zajednici pripadaju”, smatra Halimi.

Važna podrška Albanaca

Da bi predsjednik države bio izabran u prvom krugu, 13. aprila, za njega treba glasati polovina birača ili da dobije 850.000 glasova. Očekivanja analitičara su da će šef države biti izabran u drugom krugu te dodaju kako će biti veoma važno kome će Albanci dati podršku.

“Ako izađu masovno, bit će determinanta za izbor novog predsjednika, i to će vjerovatno biti opozicijski kandidat. Ako ne izađu, dobit će predsjednika kojeg smo imali dosada”, izjavio je analitičar Suad Misini.

Al Jazeerina novinarka javlja kako će drugi krug biti održan 27. aprila, istog dana kada i prijevremeni parlamentarni izbori.

“Da bi izbor predsednika bio legitiman, na izbore treba izaći najmanje 40 odsto birača”, dodaje Milka Smilevska.

Izvor: Al Jazeera