Oglasi

Počela kampanja u Srbiji, s njom i obećanja

Istraživanja vladajućoj Srpskoj naprednoj stranci predviđaju 49,4 posto, Socijalističkoj partiji Srbije 11 posto, a Demokratska stranka može očekivati upola manje glasova.

CICgVGFin_0

Nakon objavljivanja datuma izlaska na birališta, izborna kampanja u Srbiji i službeno je počela, a s njom i utrkivanje u predaji izbornih lista te koalicijska matematika.

Izbornu listu predstavnici Srpske napredne stranke predali su prvi, a prvi su i, predizbornim skupom u Sremskoj Mitrovici, službeno krenuli u kampanju.

"Ja vam ne obećavam kule i gradove. Ja vam ne obećavam šarene laže. Ja vam ne obećavam da će da teče med i mleko ukoliko mi dobijemo vaše poverenje. Ja vam obećavam još teškog rada. Ali vam obećavam da ćemo u naredne četiri godine pristizati Evropu", poručio je Aleksandar Vučić, predsjednik SNS-a i premijer Srbije.

'Dosta su pametniji popuštali'

Naprednjaci su Srbijom suvereno vladali zajedno sa socijalistima. Na osnovu tih rezultata, ojačan strankom Zelenih Srbije, predsjednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić očekuje ponovno povjerenje glasača.

"Mislim da je i logično da očekujemo da ćemo, na osnovu onoga što smo uradili, na osnovu državotvorne politike koju smo imali svih ovih godina, da će nam građani još jednom dati poverenje i da ćemo dobiti više od pola miliona glasova na ovim parlamentarnim izborima", očekuje Dačić.

Ako je suditi po prvim potezima, kampanji neće nedostajati ideja - Demokratska stranka mjesto broj dva na glasačkom listiću osigurala je predajući listu potpisa Republičkoj izbornoj komisiji u dva sata iza ponoći.

"Građani Srbije će izaći da glasaju na ove izbore, i to glasanje će biti čin odbrane sopstvenog samopoštovanja i odbrane dostojanstva građana ove zemlje. Dosta su pametniji popuštali, dosta su se pristojni povlačili, dosta su najbolji odlazili iz ove zemlje", smatra Bojan Pajtić, predsjednik DS-a.

Vanredno sedam od 10 izlazaka na izbore

Ko je vrijedan njihovog glasa građani Srbije odlučit će 24. aprila na vanrednim izborima. I to im neće biti prvi put da se o političkim opcijama za koje su glasali izjašnjavaju na polovici njihova mandata.

"O tome ko će ih predstavljati u domu Narodne skupštine građani su se poslednji put izjašnjavali 2014. godine, takođe vanredno. Vanredni parlamentarni izbori u Srbiji su, takoreći, postali redovni. Od uvođenja višestranačja, dakle u poslednjih 25 godina, sedam od 10 izlazaka na izbore bilo je vanredno. Ovo će biti osmi put", javila je Al Jazeerina reporterka Jelena Glušac.

Posljednja istraživanja vladajućem SNS-u predviđaju 49,4 posto, a Dačićevim socijalistima 11 posto glasova. Dvostruko manje može očekivati DS. Više od polovice građana Srbije tvrdi da će izaći na izbore, a čak 70 posto zna za koga će glasati.

Izvor: Al Jazeera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.