Počela izgradnja zida između Turske i Sirije

Počela je izgradnja dionice zida dugačke 12 kilometara u blizini grada Reyhanli (AP)

Turski mediji objavili su da su turske vlasti započele izgradnju 45 kilometara dugog betonskog zida na granici sa Sirijom.

Privatna turska novinska agencija Dogan prenosi da je počela izgradnja dionice dugačke 12 kilometara u blizini grada Reyhanli, u provinciji Hatay, glavnoj tački za krijumčarenje i prelazak ljudi iz Sirije, prenosi AP, čiji je fotoreporter snimio izgradnju zida.

U julu je zamjenik turskog premijera, Bulent Arinc, najavio uvođenje novog sistema granične sigurnosti, koji će obuhvatiti više od 900 kilometara granice sa Sirijom.

Cilj sistema je, tvrdi turska Vlada, sprečavanje pojedinaca da se pridruže grupi Islamska država Irak i Levant, a ne da pokida veze između turskog i sirijskog naroda.

Sigurnosni sistem

Projekat košta više od osam miliona dolara i uključuje betonske zidove, osmatračnice, moderne sisteme nadzora, koji podrazumijevaju kontrolu iz zraka i sa kopna.

“Najvažnije je poduzeti adekvatne mjere protiv ISIL-a i zatvoriti prelaze koje koriste teroristi, stoga smo odlučili uvesti novi sigurnosni sistem na granici”, rekao je tada Arinc.

Istovremeno, intenzivirano je prisustvo turske vojske, kao i specijalnih jedinica na granici sa Sirijom.

Izvor: Al Jazeera i agencije