Počela istraga grupnog silovanja u Indiji

Indijski Vrhovni sud naredio je istragu o navodnom grupnom silovanju 20-godišnje djevojke u saveznoj državi Zapadni Bengal, zločinu koji je šokirao cijelu Indiju.

Policija rekonstruira kretanje jednog od muškaraca optuženih za silovanje djevojke, navodno, prema naređenju seoskog suda.

Predstavnici Vlade Zapadnog Bengala prije toga su posjetili selo. Išli su od vrata do vrata. Od kuće žrtve do kuća muškaraca za koje tvrdi da su je napali.

„Niko neće biti pošteđen. Također, onaj ko nije kriv, niti umiješan u ovaj incident, neće biti kažnjen niti nepravedno optužen”, kaže Ashokendu Sengupta iz Ministarstva za socijalna pitanja.

Brat žrtve, koji nije želio otkriti identitet, priča da se plaši za svoj život. Kaže da nije siguran da će se njegova porodica moći vratiti u selo i da su im životi uništeni.

„Mojoj sestri nanesena je nepravda. Moja porodica želi da odgovorni budu osuđeni na duge zatvorske kazne.”

Žrtva je u srijedu primljena u lokalnu bolnicu. Vlasti kažu da je njeno stanje sada stabilno.

Zasjedanje seoskog suda

Dok se oporavlja pod budnim okom liječnika, pojedini stanovnici njenog sela pričaju potpuno drugačiju priču.

„Nisu je oni silovali. Naši muškarci ništa nisu učinili. Silovao ju je mladić s kojim je bila u tajnoj vezi.”

Međutim, niko ne poriče da je seoski sud ili khap panchayat, kako ih zovu u Indiji, ovdje održao zasjedanje. Starješine zajednice okupile su se kako bi odlučile o kazni za žrtvu i muškarca s kojim se viđala. Policija trenutno čuva kolibu u kojoj je zločin počinjen.

Više od godinu dana, o temi silovanja u Indiji raspravlja se kao o problemu gradova poput Kolkate i New Delhija.

Međutim, navodno grupno silovanje, koje se dogodilo u ovom udaljenom selu, prvi je slučaj silovanja kao kazne koju je odobrila zajednica u ovoj saveznoj državi.

Privukao je pažnju javnosti na prava žena u zabačenim dijelovima zemlje, područjima do kojih debata na državnom nivou i moderni pravosudni sistem često ne dopiru.

Izvor: Al Jazeera