Počela gradnja autoputa Priština – Skoplje

Svečanom ceremonijom održanom u selu Ugljare, nedaleko od Prištine, u četvrtak je označen početak radova na gradnji autoputa Priština – Skoplje (Put 6), koji će graditi američko-turski konzorcij Bechtel&Enka, prenosi agencija Anadolija.

Ceremoniji otvaranja radova, koju je organizirao odlazeći koosovski premijer Hashim Thaci, prisustvovali su, pored ostalih, i predsjednica Kosova Atifete Jahjaga, američka ambasadorka na Kosovu Tracey Jacobson, zamjenik premijera Makedonije Musa Xhaferi i više ministara u Vladi Kosova.

Thaci je kazao kako će se autoput Priština – Hani i Elezit zvati “Arben Xhaferi”, po albanskom intelektualcu i političkom lideru iz Makedonije.

Kosovski premijer je naglasio kako je riječ o velikom i važnom projektu.

“Upravo smo počeli gradnju autoputa Priština – Hani i Elezit, čineći tako važan korak u pravcu dalje modernizacije kosovske infrastrukture. Ovaj autoput će služiti kao arterija ekonomskog razvoja,  još više ćemo ujediniti Albance i integrirati našu državu u glavnu evropsku saobraćajnu mrežu”, kazao je Thaci.

Ispoštovane sve procedure

Zamjenik makedonskog premijera Xhaferi je rekao kako je važnost ovog autoputa velika, zato što ujedinjuje Albance.

“Pozdravljam Vladu Hashima Thacija koji je imao hrabrosti sa svojim osobljem pokrenuti tako velik i odgovoran projekat”, kazao je Xhaferi.

Odlazeći ministar infrastrukture Kosova Fehmi Mujota izjavio je da je ugovor o gradnji ovog puta jedan od najboljih te da su u prethodne dvije godine ispoštovane sve zakonske procedure.

“Ugovor je vrijedan 820 miliona dolara i jedan je od najboljih projekata o gradnji autoputa dugog 60 kilometara, koji će povezivati Kosovo i Makedoniju”, kazao je Mujota.

Konzorcij Bechtel&Enka je gradio i prvi kosovski autoput “Ibrahim Rugova”, koji spaja Kosovo i Albaniju.

Izvor: Agencije