Oglasi

Počela evakuacija sirijskih pobunjenika i civila iz Quneitre

Autobusi su krenuli prema područjima koja pod svojom kontrolom drže pobunjenici na sjeveru zemlje.
Konvoj od oko 20 autobusa sa civilima i pobunjenicima napustio je područje Quneitra, izjavili su očeviciAFP

Evakuacija sirijskih pobunjenika i civila iz pograničnog područja prema Golanskoj visoravni počela je u petak, saopćili ja je Sirijska opservatorija za ljudska prava i očevici.

Autobusi su krenuli prema područjima koja pod svojom kontrolom drže pobunjenici na sjeveru zemlje, u sklopu sporazuma postignutog sa predsjednikom Basharom al-Assadom da povrati kontrolu nad granicama zemlje.

Konvoj od oko 20 autobusa sa civilima i pobunjenicima napustio je područje Quneitra, izjavili su očevici, prenio je Reuters.

Sporazum sa pobunjenicima

Sirijska državna novinska agencija SANA saopćila je ranije da se deset autobusa nalazi izvan sela Um Batina koje se nalazi u Quneitri.

"Počeli su da se kreću", izjavio je Rami Abdulrahman, direktor Sirijske opservatorije sa sjedištem u Londonu.

Sirijski pobunjenici pristali su da svoja posljednja uporišta u provinciji Quneitra, na jugozapadu zemlje, predaju vladinim snagama.

Sporazumom sa pobunjenicima, koji su potvrdili opozicioni aktivisti, sirijskoj vladi će se omogućiti da uspostavi svoj autoritet duž linije prekida vatre sa Izraelom, prvi put od izbijanja građanskog rata 2011. godine.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.