Počela ekshumacija u Potočarima

U grobnici su pronađeni posmrtni ostaci jedne bebe, mlade žene, dva starca i starice (Anadolija)

Na mjestu masovne grobnice u kompleksu Memorijalnog centra Potočari u toku je izvlačenje posmrtnih ostataka pet osoba, žrtava genocida u Srebrenici iz jula 1995. godine, potvrdio je direktor Instituta za nestale osobe u Bosni i Hercegovini Amor Mašović.

Ekshumacija na ovom lokalitetu započela je u četvrtak po nalogu Tužilaštva BiH, kazao je Mašović za agenciju Anadolija. Grobnica se nalazi u blizini mezarja srebreničkih žrtava i stotinjak metara od bivše Fabrike akumulatora u Potočarima, gdje je tokom rata bila baza snaga Ujedinjenih naroda (UN).

U grobnici su pronađeni posmrtni ostaci jedne bebe, mlade žene, dva starca i starice.  

Dugogodišnja potraga
 
Mašović je kazao da su pronađeni posmrtni ostaci bebe rođene u zoru 12. jula 1995. u bazi holandskog bataljona. 

“Stanje tijela je takvo da će se od svih osoba moći uzeti uzorci DNK. Vjerujemo da ćemo ih sve identificirati. Radi se upravo o osobama za koje smo pretpostavljali da su u grobnici. To su dvojica starijih muškaraca, starica, mlada žena i beba. Teško je u ovom momentu navesti uzroke njihove smrti, ali prema vještaku sudske medicine, najmanje jedna žrtva ima utvrđene povrede na glavi koje su nanesene za vrijeme njenog života. To je preliminaran nalaz, a obdukcija će utvrditi uzroke smrti svih osoba”, kazao je Mašović.
 
Za grobnicom, koja je duga 12, široka tri i po i duboka oko dva metra, tragalo se godinama. Grobnica je pronađena 26. jula, u vrijeme kada je Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Ban Ki Moon bio u posjeti Memorijalnom centru.

Pronađeni posmrtni ostaci će biti premješteni u Komemorativni centar Tuzla, gdje će biti uzeti uzorci za DNK analizu. 
Informacije o postojanju grobnice, u koju su pripadnici holandskog bataljona u julu 1995. godine ukopali jednu stariju ženu, jednu petnaestogodišnju djevojku, tek rođenu bebu i još dvije osobe, ranije su dali holandski vojnici.

Na lokaciji koju su oni označili istražni tim Instituta za traženje nestalih nije mogao pronaći grobnicu. Grobnica je locirana tek prije dva mjeseca nakon što je jedan holandski vojnik dao više informacija.

Izvor: Agencije