Počela dokapitalizacija bh. Konzuma

Mercator će se vratiti na bh. tržište preuzimanjem svoje 83 trgovine od Konzuma (Reuters)

Posebni povjerenik Vlade Hrvatske za Agrokor Ante Ramljak u Sarajevu je potvrdio da je počela dokapitalizacija bh. Konzuma i da će uskoro njegovi novi vlasnici biti Agrokorove tvrtke u Bosni i Hercegovini – Sarajevski kiseljak i Ledo.

Na sastanku s bh. ministrom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa te predstavnicima Agrokorovih kompanija u Bosni i Hercegovini potvrđeno je da će dokapitalizaciju financijski pomoći hrvatski Agrokor.

U isto vrijeme ruski Sberbank vodi pravnu bitku i u Bosni i Hercegovini kako bi posredstvom Leda i Sarajevskog kiseljaka naplatio dio svojih dugova od Agrokora.

Ishod je neizvjestan, a više detalja u ovom trenu je nepoznato, kazao je ministar Šarović.

“Što se tiče radne snage, vrijeme velikih otpuštanja je završeno. Velike brojke se završavaju s likvidacijom Velpra, a dobili smo i garanciju da će radnici te kompanije biti zbrinuti”, dodao je Šarović.

Vrijeme otkaza – završeno

Početkom mjeseca počelo je i odvajanje Mercatora od Konzuma i taj bi proces trebao biti okončan početkom idućeg mjeseca.

Vrijeme otkaza završeno je gašenjem Velpra, kriza Agrokora u Bosni i Hercegovini rješava se, a dug prema dobavljačima smanjen je na trenutačnih 33 milijuna eura, kazali su sudionici sastanka u Sarajevu.

Na nedavnoj sjednici Privremenog vjerovničkog vijeća Agrokora u Zagrebu donesena je konačna odluka o razdvajanju Konzuma i Mercatora u Bosni i Hercegovini.

Time je Agrokor ispunio potrebne pretpostavke za provedbu plana prema kojem će se Mercator vratiti na bosanskohercegovačko tržište preuzimanjem svoje 83 trgovine od Konzuma.

Konzum će nastaviti poslovati u preostale 173.

Izvor: Al Jazeera i agencije