Oglasi

Počast za troje mrtvih sa korejskog trajekta

Članovi posade koji su pomagali putnicima proglašeni mučenicima i bit će sahranjeni na Nacionalnom groblju u Seulu.
Samo 172 osobe spašene, dok je veliki broj unesrećenih ostao zarobljen u kabinamaEPA

Troje poginulih članova posade s trajekta Sewol, koji se prevrnuo i potonuo 16. travnja te izazvao smrt ili nestanak najmanje 300 ljudi, proglašeni su mučenicima, jer su izgubili život spašavajući putnike, objavili su južnokorejski mediji.

Vlada u Seulu mučenicima je proglasila Park Ji-young kao i zaručnike Jeong Hyun-seona i Kim Ki-woong.

Trajekt Sewol, na kojem se nalazilo 476 ljudi, od kojih su većina srednjoškolci, putovao je iz grada Incheona na otok Jeju kad se prevrnuo i počeo tonuti.

Samo 172 osobe su spašene, dok je veliki broj unesrećenih ostao zarobljen u kabinama.

Južnokorejska javnost oštro je kritizirala kapetana i druge članove posade zbog napuštanja trajekta dok su se na njemu i dalje nalazili putnici.

Pomoć za obitelji mučenika

Park Ji-young, navodno najmlađi član posade, dala je svoj pojas za spašavanje jednom putniku te potom poginula dok je pomagala putnicima s viših katova da obuku pojase za spašavanje i napuste brod.

„Park je gurala putnike prema izlazu, čak i kada joj je voda već došla do ramena“, izjavio je lokalnim medijima jedan od preživjelih.

Jeong Hyun-seon i Kim Ki-woong su se, prema lokalnim medijima, trebali vjenčati krajem godine.

Počast „mučenika“ omogućuje njihovim obiteljima da ih pokopaju na Nacionalnom groblju u Seulu. Obitelji troje mučenika dobit će financijsku naknadu i medicinsku pomoć.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.