Pobunjenici u potpunosti napustili Homs

Posljednja grupa opozicionih boraca i njihovih porodica počela je u subotu napuštati kvart Al-Waer (EPA)

Vlada Sirije u potpunosti je preuzela kontrolu nad trećim najvećim gradom u Siriji, Homsom, u kojem više nema nijednog pripadnika naoružane opozicije, prvi put nakon više od pet godina, rekao je guverner istoimene pokrajine Talal Barazi.

Grad Homs prešao je u ruke Vlade nakon što je završena evakuacija iz posljednje četvrti koja je bila pod kontrolom opozicije, prenosi AP.

Hiljade stanovnika četvrti Al-Waer u potpunosti su evakuirane nakon nekoliko sedmica, a Barazi se u nedjelju obratio novinarima iz tog dijela grada.

On je libanskoj televiziji Al-Manar rekao da će se državne institucije odmah početi vraćati u Al-Waer.

Evakuacija na sjever

Snage Vlade Sirije proteklih su godina osvajale dijelove Homsa jedan za drugim sve dok opozicioni borci nisu izolirani u Al-Waeru.

Opsada Al-Waera počela je 2013. godine, a posljednja grupa opozicionih boraca i njihovih porodica počela je u subotu napuštati taj kvart.

Organizacija Sirijska opservatorija za ljudska prava, sa sjedištem u Velikoj Britaniji, saopćila je da je više od 20.000 ljudi evakuirano iz tog grada, a većinom su prebačeni u oblasti na sjeveru Sirije koje su u rukama opozicije.

Izvor: Agencije