Pobunjenici predali i al-Waer u Homsu

Prošle godine je postignut sporazum o evakuaciji al-Waera, ali se on nije održao (EPA)

Sirijska vojska i opozicijske snage su postigle sporazum o primirju u opkoljenoj četvrti al-Waer u gradu Homsu, dok se borbe nastavljaju u obližnjoj provinciji Hami.

Prema sporazumu, koji su potpisali lokalni komitet za pomirenje i vladini zvaničnici, snage predsjednika Bashara al-Assada će okončati opsadu područja i obustaviti bombardiranja, a zauzvrat će se pobunjeničke grupe povući iz tog dijela grada.

Al-Waer je bila jedina četvrt pod kontrolom pobunjenika u Homsu nakon što su vladine snage pojačale kontrolu nad gradom u 2014. godine. Od tad je to područje izloženo žestokim borbama, artiljerijskim napadima i zračnim udarima.

Procjenjuje se da 75.000 ljudi i dalje živi u al-Waeru. Prije početka sukoba 2011. u tom dijelu Homsa je živjelo 300.000 stanovnika.

Prema sporazumu koji su podržali Ujedinjeni narodi, a koji je pokrenut prošle godine je evakuirano stotine stanovnika iz četvrti, ali sporazum se nije održao, dok je istovremeno objavljeno da je vlada odbila da oslobodi pritvorenike.

U sporazumu o primirju koji je potpisan u srijedu, a u koji je uvid imala Al Jazeera, navodi se da će dogovor biti proveden u pet faza, gdje će pobunjenici biti postepeno evakuirani, dok će pritvorenici iz državnih zatvora biti oslobođeni.

U nekoliko sirijskih područja dugotrajne opsade su natjerale pobunjenike da pristaju na sporazume o evakuacijama, a vodeći aktivisti su optužili Damask da koristi taktike “gladuj ili se predaj”.

Evakuacija iz Daraye

Prošle sedmice su autobusi evakuirali stanovnike i pobunjeničke borce iz predgrađa Damaska, Daraye, prema sporazumu dogovorenom nakon četverogodišnje opsade.

Razgovara se i o sporazumu za opkoljeno predgrađe Damaska Muadamiyu, ali je dopisnik Al Jazeere u tom području je javio da sporazum između vlade i pobunjenika tek treba biti postignut.

Prema krajnjim uvjetima Assadovih snaga, pobunjenici će morati predati svo oružje prije nego što budu prebačeni u Idlib.

Neke opozicijske snage su kritizirali ove preduvjete, nazvavši ih velikom preprekom jer će suniti biti protjerani iz svojih domova, što će dodatno podijeliti zemlju duž sektaških linija.

Oni preduvjete smatraju dijelom uzorka u kojem vlada protjeruje sunitske zajednice koje su decenijama živjele na tim područjima. Godine 2015. je postignut sličan sporazum u Zabadaniju, na periferiji prijestolnice.

Do ovih sporazum je došlo u vrijeme kada pobunjeničke grupe ostvaruju vojne napretke u provinciji Hama, u centru zemlje.

Oni su zauzeli gradove Tayyibat Al-Imam i Suran u sjevernim predgrađima Hame nakon što su zauzeli nekoliko sela i punktova koje su kontrolirale vladine snage u tom dijelu zemlje, javio je novinar Al Jazeere.

Reporter Al Jazeere je kazao da iako ovi napreci djeluju kratkoročno značajno, pobunjenici su ostvarivali slične napretke i ranije, nakon čega su brzo gubili teritorije nakon uspješnih protunapada vladinih snaga.

Izvor: Al Jazeera