Pobunjenici oborili vojni avion, ubili pilota

Pobunjenici su tokom ove godine oborili dva ratna aviona (Reuters)

Pripadnici pobunjeničke grupe Jaish-al islam (Armija islama) ubili su danas pilota sirijskog vojnog aviona koji se srušio u istočnom predgrađu Damaska, saopćila je komanda Oružanih snaga Sirije, prenose agencije.

Pilot se uspio katapultirati, ali se našao na teritoriji koju kontroliraju pobunjenici.

U saopćenju sirijske vojske kaže se kako su „teroristi počinili strašan zločin ubivši pilota-junaka, pukovnika Nursa Hassana. Ovaj kukavički postupak protivriječi svim ljudskim i međunarodnim pravilima o postupanju sa zarobljenicima…“.

Ranije je objavljeno kako je avion oboren u planinama kod Damaska.

Sirijska opservatorija za ljudska prava tvrdila je kako su pripadnici pobunjeničkih grupa zarobili pilota, dok zvanična agencija SANA javlja kako se avion srušio zbog tehničkog problema i kako je potraga za pilotom u toku.

“Nije poznato da li se avion srušio zbog tehničkog kvara, ili su ga pogodili pobunjenici”, rekao je šef Opservatorije Rami Abdel Rahman za agenciju AFP.

Ranije oboreni avioni

Pilot se katapultirao i sletio kod grada Jajrud, 60 kilometara sjeveroistočno od Damaska, kazao je on i dodao kako je pilota uhvatila mala pobunjenička grupa Nusrat al-Mazlum, koja ga je potom predala neidentificiranoj drugoj grupi.

U međuvremenu je zvanična sirijska agencija SANA objavila kako se avion srušio zbog tehničkog problema i da je potraga za pilotom u toku.

Pobunjenici su tokom ove godine oborili dva ratna aviona.

Sirijska Vlada navodi kako je jedan od njih oboren protivavionskim projektilom, no pobunjenici navode kako su koristili protivavionske mitraljeze.

Izvor: Agencije