Pobjegao osuđeni za pokušaj ubistva Zijadina Sele

Sela je zadobio teške povrede tokom nereda u Sobranja aprila 2017. godine (Arhiva)

Nikola Vojminovski, koji je prvostepeno osuđen na 13 godina i šest mjeseci zatvora za pokušaj ubistva lidera albanske opozicije u Makedoniji Zijadina Sele, tokom nereda u Sobranju aprila 2017. godine, pobjegao je i za njim je raspisana međunarodna potjernica, javlja agencija Tanjug pozivajući se na portal Plusinfo.mk.

Vojminovski, koji je bio u kućnom pritvoru do pravosnažnosti presude, bio je jedan od ključnih optuženih u procesu „27. april“, koji je makedonsko tužilaštvo okvalificiralo kao terorističko ugrožavanje ustavnog poretka i sigurnosti.

Ovu informaciju su potvrdili iz Krivičnog suda Makedonije, navodeći kako je za njim raspisana međunarodna potjernica.

„Policija koja je vršila nadzor za provođenje mjere kućnog pritvora obavijestila je sud da se optuženi ne pridržava opredijeljenoj mjeri. Nakon dobijenog obavještenja Krivični sud u Skoplju je donio odluku za raspisivanje unutrašnje i međunarodne potjernice“, saopćavaju iz suda.

Žalba odbrane

Vojminovski je bio u kućnom pritvoru i prije donošenja osuđujuće presude, a nakon toga je tužilac Darko Jakimovski zahtijevao da bude produžen kućni pritvor sve do pravosnažnosti presude.

On je osuđen 5. jula prošle godine, ali će odluka postati pravosnažna nakon što Apelacioni sud u Skoplju donese odluku po priloženoj žalbi odbrane.

Pored Vojminovskog, u ovom slučaju je osuđeno još šest osoba.

Jedan od optuženih u ovom slučaju, Sašo Senkov, bio je oslobođen nakon što je tužilaštvo povuklo optužbu protiv njega uslijed nedovoljnih dokaza o njegovoj umiješanosti.

Izvor: Agencije