Pobjedom Srbije protiv Angole počelo 18. SP za košarkaše

Reprezentacija Srbije pobjedom protiv Angole nastavila je niz pobjeda iz pripremne faze (Reuters)

Pobedom reprezentacije Srbije nad ekipom Angole, rezultatom 105:59, započeto je 18. Svjetsko prvenstvo za košarkaše koje će se igrati u osam kineskih gradova

Najefikasniji igrač utakmice bio je reprezentativac Srbije Bogdan Bogdanović, koji je postigao 24 poena, a slijedili su ga Nikola Jokić i Milutinov sa po 14 poena, dok je Boban Marjanović imao 12 poena, uz 10 uhvaćenih lopti. 

U redovima Angole najefikasniji su bili Karlos Moraiš sa 15 i Leonel Paul sa 10 poena.

Srbija je, uz Sjedinjene Američke Države, jedan od najvećih favorita za osvajanje zlatne medalje na ovom Svjetskom prvenstvu.

Amerikanci su osvojili svih pet posljednjih velikih turnira – trostruki su olimpijski pobjednici (2008., 2012. i 2016), te dvostruki šampioni planete (2010. i 2014.). Do svih tih trofeja su prošli bez poraza sa impozantnom serijom od 42 pobjede.

No, Mundobasket u Kini bi mogao biti najteži izazov za njih od 2006. godine kada su bili tek treći na Svjetskom prvenstvu. Brojni otkazi i poneki poraz tokom priprema poljuljali su sigurnost, ali SAD ostaje prvi favorit.

Selektor SAD-a Gregg Popovich imao je velike probleme od početka juna i objave imena igrača na koje računa tokom trening kampa. Prvo je pozvao 20 košarkaša, pa ih je dodao još 11, da bi se na kraju Popovich trebao zahvaliti samo dvojici kako bi imao kompletan spisak od 12 igrača. Preostalih 17 ili se povrijedilo ili povuklo.

Evropski izazivači

Amerikancima će najviše izazova doći sa evropskog kontinenta, u prvom redu se tu nameće reprezentacija Srbije koju predvodi Aleksandar Đorđević.

Tim u kojem se nalazi trenutno najbolji NBA centar Nikola Jokić, potom ostali asovi najjače lige na svijetu Boban Marjanović, Nemanja Bjelica i Boban Bogdanović sigurno ima snage, volje i želje da zlato donese na Balkan.

Pohod na osvojenu zlatnu medalju, Srbija je počela na isti način kao i pre 17 godina tadašnja SR Jugoslavija na šampionatu u Indianopolisu – pobjedom proitiv Angole, u čemu mnogi vuide simboliku, jer je te 2002. godine u Beograd doneta posljednja zlatna medalja sa svjetskih prvenstava.

Da Srbija može daleko dogurati na šampionatu u kini govori i činjenica da su puleni Saše Đorđevića u sklopu priprema odigrali 10 mečeva i upisali isto toliko pobjeda.

Pored Srbije, tu su tradicionalni kandidati za vrh – Španija i Grčka.

Španci imaju jako iskusan (da ne kažemo veteranski) sastav koje predvode Marc Gasol, Ricky Rubio i Sergio Llull, a u grupi C su sa Portorikom, Iranom i Tunisom tako da se tu ne bi trebali previše izmoriti da osvoje jedno od prva dva mjesta koja vode dalje pa bi se već u narednoj fazi mogli naći sa Srbijom (koja je u grupi D sa Angolom, Filipinima i Italijom).

Kada je riječ o Grcima, njih predvodi najkorisniji igrač NBA lige Giannis Antetokounmpo iz Milwaukee Bucksa koji je kazao kako bi rado mijenjao tu titulu za naslov svjetskog prvaka sa Grčkom. Naravno, tu je i Nick Calathes koji će predvoditi napade Grčke.

Format i Olimpijske igre

Turnir, dakle, počinje danas utakmicama prvog kola prve grupne faze (osam grupa po četiri ekipe). Nakon odigrana tri kola, formirat će se naredna grupna faza (četiri grupe) u koju ulaze najbolje dvije ekipe iz ranijih grupa.

Poslije toga, na rasporedu su četvrtfinalni mečevi koji počinju 10. septembra, polufinala su na programu tri dana kasnije, dok je meč za zlato na rasporedu 15. septembra u Pekingu.

Pored naslova planetarnog šampiona, 32 učesnika SP-a u Kini bore se za sedam karata koje vode na Olimpijske igre naredne godine u Tokiju. To ne znači kako će sedam najbolje plasiranih ići u Japan uz domaćina Igara.

Na OI ići će najbolji tim Afrike (po plasmanu), najbolji tim Azije, najbolji tim Okeanije, te po dva najbolja tima Evrope i Amerika (Sjeverna, Centralna i Južna Amerika su jedna regija za FIBA-u). Ovo sve baš i nije pošteno za Evropu koja na SP dovodi 12 svojih najboljih timova, od kojih će najvjerovatnije šest biti u Top 8, ali takav je sistem…

Uz Japan, to je sedam učesnika olimpijskog turnira, a preostala četiri saznat ćemo nakon kvalifikacijskih turnira početkom narednog ljeta.

Uglavnom, mnogo toga je u pitanju, a sve će se početi rješavati danas.

Izvor: Al Jazeera