Pobjednik AJB DOC Festivala u užoj selekciji za Oscara

AJB DOC, Za Samu
Drugi festival dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans otvoren je filmom 'Za Samu' (Al Jazeera)

Najbolji dokumentarni film prema izboru stručnog međunarodnog žirija na Drugom AJB DOC Film Festivalu Za Samu održanom ove godine u Sarajevu dio je uže selekcije kandidata za filmsku nagradu Oscar.

Na službenoj stranici Akademije filmskih umjetnosti i znanosti objavljeni su naslovi u užoj selekciji, od kojih će biti proglašene nominacije za najbolji dokumentarni film na 92. dodjeli nagrade Oscar.

Upravo dobitnik glavne nagrade na AJB DOC Film Festivalu, dokumentarni film Za Samu Waad Al-Kateab i Edwarda Wattsa, jedan je od 15 filmova iz uže selekcije, od kojih će pet biti nominirano za najbolji dokumentarni film, prenosi Anadolija.

Nakon petodnevnog glasanja, nominacije za 92. dodjelu nagrade Oscar bit će objavljene 13. siječnja 2020. godine.

Drugi festival dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans otvoren je filmom Za Samu, koji je osvojio srca publike, a da je najbolji potvrdila je i jednoglasna odluka žirija da mu pripadne Nagrada za najbolji film natjecateljske selekcije Festivala.

Ljubav majke prema kćeri usred kataklizme

Za Samu je intimno i epsko putovanje kroz ratno iskustvo jedne žene.

Ovaj film, izraz ljubavi mlade majke prema kćerki, govori o životu Waad al-Kateab tijekom pet godina ustanka u Halepu, u Siriji, kada se ona zaljubljuje, udaje i rađa Samu, dok se oko nje vodi kataklizmički sukob.

Waad svojom kamerom bilježi nevjerovatne priče o gubitku, smijehu i preživljavanju, istovremeno se boreći s nemogućim izborom – pobjeći iz grada kako bi zaštitila život kćerke, znajući da bijeg znači odustajanje od borbe za slobodu za koju je već žrtvovala toliko mnogo. 

Objavljene su nominacije i za ostale kategorije za dodjelu prestižne nagrade na polju sedme umjetnosti.

Izvor: Agencije