Pobjednici Oscara ‘poznati’ i prije dodjele

Ovogodišnja 'berba' će biti znatno slabija u odnosu na prethodne godine (AFP)

Ako je suditi na osnovu pisanja američke štampe, većina pobjednika ovogodišnje 87. dodjele Oscara već je poznata.

Da li će se njihove prognoze zaista ostvariti ostaje da se vidi u nedelju navečer, ali ono što se može sa sigurnošću reći jeste da je ovogodišnja “berba” znatno slabija u odnosu na prethodne godine.

Na startnoj liniji u utrci za zlatnu statuu 22. februara bit će osam ostvarenja, među kojima nema onog što publika najviše voli, a to su blockbusteri.

Nema Gone girl, Interstellar, Guardians of the Galaxy… samo su filmovi koji više liče na kandidate nezavisnih produkcija.

Po devet nominacija

Među finalistima su četiri biografska ostvarenja – American Sniper, Selma, Theory of Everything i The Imitation Game, te četiri fikcije – Birdman, Boyhood, Grand Budapest hotel i Whiplash.

Premda Birdman i Grand Budapest hotel imaju najviše (po devet) nominacija, porodičnoj drami Boyhood, koja prati sazrijevanje glavnog junaka Masona i metamorfoze njegove porodice, daju se najveće šanse da ponese Oscara za najbolji film.

Projekat Richarda Linklatera, koji je sniman u razmaku od 12 godina s istim glumcima, predstavlja jedno od najznačajnijih filmskih poduhvata, koje neki kritičari svrstavaju u najvažnija ostvarenja ovog milenija.

U kategoriji za najboljeg reditelja nominirani su Wes Anderson (Grand Budapest hotel), Alehandro Inarittu (Birdman), Richarda Linklater (Boyhood), Bennett Miller (Foxcatcher) i Morten Tyldum (The Imitation Game).

Uprkos bujnoj, divljoj mašti ispoljenoj u svojim djelima, Anderson i Inarittu, prema mišljenju kritičara, neće osvojiti Oscara, već će trofej otići u ruke Linklatera.

Svi se gotovo slažu da su glavne glumačke nagrade već “rezervirane” – za Michaela Keatona (Birdman) u muškoj i Julianne Moore (Still Alice) u ženskoj kategoriji.

Osim Keatona, Oscaru se još uvek mogu nadati Steve Carell (Foxcatcher), Bradley Cooper (American Sniper) te dvojica odličnih mladih Britanaca, Benedict Cumberbatch za ulogu matematičar Alana Turinga (The Imitation Game) i Eddie Redmayne za ulogu slavnog naučnika Stephena Hawkinga (The Theory of Everything).

Mnogima se, pak, čini da su se među nominiranima trebali naći i David Oielovo (Selma) i Jake Gyllenhaal (Nightcrawler).

Duvall i Streep

Pored Moore, za Oscara za najbolju glumicu nadmeću se još četiri izvanredne dame: Marion Cotillard (Two Days, One Night), Felicity Jones (The Theory of Everything), Rosamund Pike (Gone Girl) i Reese Witherspoon (Wild).

Nagrada za najbolju sporednu mušku, odnosno žensku ulogu je nešto neizvjesnija.

U prvom slučaju očekuje se da Oscara ponese J.K. Simmons za rolu strogog profesora, gotovo tiranina, u muzičkom filmu Whiplash.

Planove mu mogu “pomrsiti” veteran Robert Duvall (The Judge), Ethan Hawke (Boyhood), Edward Norton (Birdman) i možda ponajviše Mark Ruffalo (Foxcatcher).

Kod glumica prednost imaju Patriciji Arquette (Boyhood), ali su joj za petama Laura Dern (Wild), Keira Knightley (The Imitation Game), Emma Stone (Birdman) i Meryl Streep (Into the Woods), kojoj bi ovo bio četvrti Oscar u karijeri.

Izvor: Agencije